Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Zilveren Eeuw.


 

Hoen, Pieter 't - Het beleg van Alkmaar, of de heldin, toneelspel

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Hoen, Pieter 't - Het beleg van Alkmaar, of de heldin, toneelspel
Schrijver: Hoen, Pieter 't
Titel: Het beleg van Alkmaar, of de heldin, toneelspel
ISBN:
Uitgever: Utrecht/Amsterdam, G.T. van Paddenburg en zoon/ M.Schalekamp, 1790
Bijzonderheid: Separaat. Verwijderd uit een exemplaar van Vaderlansche schouwburg, bevattende oorspronkelijke toneelstukken. Niet uit roofzucht, maar zo is de tekst makkelijker in de hand te houden bij repetities. In latere stevige papieren omslag.
Prijs: € 25,00
€ 4,50
Meer info Op de Franse titelpagina een ovaal stempel van A. van Lier, theater-directeur Amsterdam. Zelfde stempel op de laatste bladzijde. Etiketjes met doorgestreepte bibliotheekaanduidingen op Franse titelpagina en omslag.

Dit exemplaar bevat geen illustraties

Inhoud:
Historisch toneelstuk in 3 bedrijven over de laatste dag van het beleg van Alkmaar dat duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573. Het is stuk is bedoeld als aanmoediging van de patriotten in het hele land om stug vol te houden. Na de contrarevolutie van 1787 hadden veel patriotten de moed laten zakken. Hun voorouders hebben in de Tachtigjarige oorlog het goede voorbeeld gegeven. Het toneel verbeeldt een ouderwets gemeubileerde kamer. Regelmatig komen boden het toneel op om te vertellen wat er bij de stadsmuur gebeurt. Ondanks de schijnbaar hopeloze situatie worden de burgers van Alkmaar na lang volhouden gered en trekken de belegeraars weg. Centraal in dit stuk staat mevrouw Burgerhart. Zij is de heldin van het stuk en is bereid alles te offeren voor het vaderland.

Bibliotheek:
De Vaderlandsche schouwburg is compleet in 3 delen aanwezig in 4 grote Nederlandse bibliotheken. In 4 bibliotheken heeft men deel 1 (waarin dit toneelstuk) en 1 bibliotheek bezit Het beleg van Alkmaar als separaat. In 1795 verscheen een tweede druk van dit werk bij dezelfde uitgevers.
Boek bekijken