Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel hasselman.


 

Feenstra, R., Winkel L.C. - Vergelding en vergoeding; enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad (Rechtshistorische Cahiers no 6)

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Feenstra, R.,   Winkel  L.C. - Vergelding en vergoeding; enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad (Rechtshistorische Cahiers no 6)
Schrijver: Feenstra, R., Winkel L.C.
Titel: Vergelding en vergoeding; enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad (Rechtshistorische Cahiers no 6)
ISBN: 9789026837869
Uitgever: wolters-kluwer-nederland 3e druk 2002 9789026837869
Bijzonderheid: paperback 91pp. in goede staat
Prijs: € 9,90
€ 4,00
Meer info In het huidige recht wordt een scherp onderscheid aangebracht tussen twee mogelijke reacties op begaan onrecht. Er wordt een straf opgelegd aan degene die het onrecht heeft begaan, of diegene wordt verplicht tot schadevergoeding. In het eerste geval worden de regels van het strafrecht toegepast, als onderdeel van het publiek recht. Gaat het om de verplichting tot schadevergoeding? Dan betreft het de rechtsgevolgen van een onrechtmatige daad, als onderdeel van het privaatrecht.
Vergelding en vergoeding - Enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad neemt u mee op een reis door de tijd naar de rechtssituatie vandaag de dag. Het laat zien dat de nu zo duidelijke tweedeling in het opleggen van een straf en een verplichte schadevergoeding vroeger lang niet altijd even scherp werd gemaakt en soms zelfs geheel niet. Evenmin als het onderscheid tussen publiek en privaatrecht. Dit had veel te maken met het feit dat er nog niet kon worden gesproken van een ‘staat’ in de moderne zin van het woord. Hierdoor was de tegenstelling tussen ‘overheid’ en ‘burgers’ minder duidelijk, die aan het onderscheid tussen publiek en privaatrecht ten grondslag ligt.
Tot aan het eind van de 18e eeuw werd degene die een onrechtmatige daad pleegde, zowel geconfronteerd met een vergoeding als met een vergelding. Vooral die vergelding werd als een belangrijk strafelement gezien. Deze uitgave brengt duidelijk in beeld hoe het recht zich op dit terrein ontwikkeld heeft.
Wijlen prof.mr. F. Veenstra, de oorspronkelijke auteur van Vergelding en Vergoeding, was een vermaard rechtshistoricus en hoogleraar in Utrecht en Leiden, die buitengewoon veel publiceerde. In eerste instantie gebruikten studenten aan de Leidse juridische faculteit zijn uitgave, nu wordt deze onder meer ook ingezet voor rechtshistorisch onderwijs aan de Erasmus Universiteit.
Deze uitgave wijst u als student of wetenschapper snel en effectief de weg naar de bronnen van de doctrine van de onrechtmatige daad in het privaatrecht.
Boek bekijken

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten ) Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten. Afhalen is niet mogelijk.