Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Holistiek.


 

Drewermann, Eugen - Ik laat u niet gaan, tenzij gij mij zegent Overwegingen bij het boek Genesis

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Drewermann, Eugen - Ik laat u niet gaan, tenzij gij mij zegent  Overwegingen bij het boek Genesis
Schrijver: Drewermann, Eugen
Titel: Ik laat u niet gaan, tenzij gij mij zegent Overwegingen bij het boek Genesis
ISBN: 9789021136295
Uitgever: Meinema
Bijzonderheid: 1996 / paperback / 233 pag. / 338 gram / gelezen en in goede staat
Prijs: € 10,00
€ 3,60
Meer info Drewermann is van mening dat de inspanningen van theologen gedurende de laatste decennia wel de kennis over de bijbel hebben vermeerderd, maar de religieuze belangstelling hebben geschaad. Met zijn overwegingen bij de bijbel wil hij de mensen aanspreken op hun 'laatste restje religieuze interesse'. Daarbij heeft hij voor ogen: 'Slechts om niemand alleen te laten met zijn twijfels en angsten, uitzichtloosheid en afgronden, hoop en dromen, wordt de bijbel hier besproken.' Toen de kerk hem in 1992 zijn bevoegdheid om te preken had afgenomen, zette Drewermann zijn werk als predikant voort. Sindsdien legt hij de geschriften van de bijbel uit voor een breed publiek dat hem op zaterdag, beluistert in de aula van een gymnasium in zijn woonplaats Paderborn. Dit boek is de neerslag van Drewermanns preken over het eerste boek van het Oude Testament. Hij heeft zijn teksten vooral uit de jahwistische bron gekozen, maar gaat ook in op verhalen van de Elohistische en van de Priesterschrijvers. De overwegingen die Drewermann maakt bij bekende en minder bekende teksten van Genesis, betrekken de mens en zijn situatie bij de religieuze kern van de teksten.
Recensie(s)
Nadat zijn aartsbisschop hem in 1992 zijn officiële preekbevoegdheid ontnam, begon Drewermann in een aula van een school in Paderborn zgn. 'woordendiensten' te houden. In die diensten preekte hij over Genesis. Deze preken zijn in dit boek gebundeld. '... spreken over God is een bepaalde manier om naar de wereld te kijken.' 'U hoeft slechts één enkel schepsel... werkelijk lief te hebben en u zult God vinden in de oergrond en op de achtergrond van alles.' Drewermann gebruikt - zoals in al zijn boeken - een psycho-analytisch begrippenapparaat om de teksten te doorgronden. Angst is hierbij een kernwoord. Hij is van mening dat de klassieke oudtestamentische wetenschap de bijbel kapot geanalyseerd heeft. De kennis is vermeerderd, maar het laatste greintje geloof verdwenen. Drewermann is echter op zoek naar dat greintje geloof, dat zijns inziens het antwoord op de angst kan zijn. Deze aanpak geeft de preken juist tegen de achtergrond van 1992 in Paderborn een extra dimensie. Drewermann leest voornamelijk de zgn. Jahwistische teksten (ca. 1000 v.C.), hoewel hij ook enkele pregnante Elohistische teksten niet wil vermijden (het scheppingsverhaal en Izaaks binding).
Boek bekijken

Holistiek uit Zevenaar

Logo Holistiek

Met name boeken over esoterie, spiritualiteit, religie en psychologie. Posttarieven 2021: Verzendkosten NEDERLAND: Brievenbuspost (38x26,5x3,2 cm) afhankelijk van gewicht: - 100 gram tot 2 kilo € 3,60 Pakketpost via postnl: € 6,75 (tot 10 kilo) Verzendkosten: BELGIË: € 6,85 via DPD DUITSLAND: tot - 2 kilo € 9,30 Met Track&Trace tot 2 kilo: € 13,00