Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel lezen.muziek.


 

Foudraine, Jan - Wie is van hout / druk 17

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Foudraine, Jan - Wie is van hout / druk 17
Schrijver: Foudraine, Jan
Titel: Wie is van hout / druk 17
ISBN: 9789026301421
Uitgever: Ambo/Anthos, Uitgeverij
Bijzonderheid: 1972, paperback, 463 pagina's. Geplastificeerd door eerste eigenaar. Ziet er goed uit. Wordt opengevouwen verzonden.
Prijs: € 6,00
€ 4,00
Meer info In Engeland, Amerika en ook in Nederland vond in de jaren ’70 een grote tegenbeweging plaats, gericht tegen de toen heersende waarden en normen binnen de psychiatrie. Volgens een van de grondleggers van deze beweging, de Amerikaanse psychiater Ronald Laing, was de westerse samenleving een gevangenis, die mensen bewust hun vrijheid ontnam. Niet de patiënten, maar de maatschappij was ziek en die maakte op haar beurt weer mensen ziek. De witte jas moest worden afgeschaft, er werden vraagtekens gezet bij het gebruik van elektroshocks en de ouderwetse structuren binnen de instellingen werden ter discussie gesteld. De film One flew over the cuckoo’s nest, met Jack Nicholson in de hoofdrol, bracht schitterend in beeld wat men fout achtte in de oude vorm van psychiatrie.
De Nederlandse psychiater Jan Foudraine behoorde ook tot de beweging van de anti-psychiatrie. In 1971 publiceerde hij de bestseller Wie is van hout…. In dit boek pleitte hij voor meer praten en minder medicijngebruik binnen de psychiatrie. Foudraine concentreerde zich met name op de schizofrene mens die volgens hem ten onrechte puur en alleen als geestesziek werd gezien, als een patiënt die moest worden behandeld in een ziekenhuis of een psychiatrische inrichting. Die behandeling bestond destijds uit het toedienen van medicijnen en fysieke ingrepen als elektroshocks of zelfs lobotomie. Want van praten met een patiënt was in die jaren geen sprake.Foudraine verzette zich tegen termen als ‘zieke’ en ‘gezonde’ mensen. Volgens hem hebben schizofrenen problemen, net als iedereen, maar het zijn geen wilsonbekwamen die als een ding kunnen worden behandeld, als ware zij van hout. Zij moesten ‘baas in eigen brein’ worden, zoals een bekende leus uit die tijd luidde. In plaats van pillen werd het devies: praten en nog eens praten.
Een deel van de nieuwe generatie verpleegkundigen, psychologen en psychiaters nam de denkbeelden van kritische psychiaters als Laing en Foudraine tot zich en ging er mee aan het werk.
Boek bekijken

lezen.muziek uit Mierlo

Logo lezen.muziek

Lezen&Muziek heeft uitsluitend boeken en tijdschriften uit privébezit. Geen handelsvoorraad. Bij meer boeken, minder verzendkosten. Verzendkosten gelden voor Nederland. Voor alle boeken en tijdschriften geldt dat er enige gebruikssporen zijn en meestal naam en aankoopdatum op p3. Snelle service en goede verpakking. Boeken ophalen in Mierlo is prima. Eenmaal per week kunnen boeken ook in Geulle worden opgehaald.

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.