Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Schatgraven.


 

Berends, L. & Elenbaas, P - Amsterdam onbewolkt deel 1

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Berends, L. & Elenbaas, P - Amsterdam onbewolkt deel 1
Schrijver: Berends, L. & Elenbaas, P
Titel: Amsterdam onbewolkt deel 1
ISBN:
Uitgever: Bas Lubberhuizen, 2004. 1e druk
Bijzonderheid: Softcover, 196 pp. 34 x 22 cm NIEUW
Prijs: € 5,50
Meer info Het hart van de stad - De Jordane - 'Barbaarsche schoonheid' - De nieuwe stad - Verleden, heden, toekomst - Een rij- en wandelpark - Revolutionair socialistische intellectueelen - Onvervulde voorspellingen - Lyrisch naar de verpaupering - Een laat eerbetoon - Fanaten en liefhebbers - Terra incognita - Requiescant - Plattegrond van Amsterdam met genummerde verwijzing naar de foto's.

In de zomer van 2004 zijn vanuit een vliegtuigje luchtfoto's gemaakt van Amsterdam. Van het centrum, maar ook van havens, buitenwijken, nieuwbouw etc. De afstand tot de gefotografeerde objecten is zodanig dat veel van wat te zien is te herkennen is, maar ook dat de patronen volgens welke de stad gebouwd is, te zien zijn. Dat levert boeiende foto's op, niet alleen ter nadere bestudering voor bewoners, oud-bewoners en liefhebbers van de hoofdstad, maar ook om archtitectonische redenen. Gebouwen en wijken laten zich ineens zien zoals ze op de tekentafel bedoeld zijn. Bovendien levert het boek een inzicht in de verschillende opvattingen van bouwen die er in onderscheiden perioden bestonden. De ordening in helder samenhangende stadsgebieden en de bijgaande inleidingen met (bouw)historische informatie levert de menselijke maat die het bestuderen van de foto's extra boeiend maakt. Dit boek geeft een blik op de stad die steeds nieuwe verrassingen brengt. Het is voyeurisme zonder gluren.

Vanuit de lucht is Amsterdam een fascinerend en abstract schilderij van daken, straten en stegen, parken en water. Hier is de stad organisch gegroeid, daar door de hand van planologen en stedenbouwers tot stand gebracht; toch vormt de stad één geheel. Zeker vanuit de lucht. Journalist Lambiek Berends vertelt de historie van de stadswijken die op de foto's te zien zijn. Hoe de stad tot stand kwam, wie aan de stad bouwden en wat er zich allemaal afgespeeld heeft, maar ook schrijft hij over de Amsterdammers van nu, die je misschien wel op één van de foto's kunt zien lopen.
(Biblion recensie, Drs. W.A. Fasel)
Boek bekijken

Schatgraven uit Amsterdam

particulier

Logo Schatgraven

Schatgraven is geen winkel, maar afhalen op afspraak mag.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.