Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Verkenner.


 

Cohen, Jaap - Het bewaren van de oorlog. De roerige beginjaren van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960.

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Cohen, Jaap - Het bewaren van de oorlog. De roerige beginjaren van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960.
Schrijver: Cohen, Jaap
Titel: Het bewaren van de oorlog. De roerige beginjaren van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960.
ISBN:
Uitgever: Boom
Bijzonderheid: 2007, softcover, 180 pag, 15x21½cm,, NIEUW boek
Prijs: € 12,95
Meer info Drie dagen na de Tweede Wereldoorlog maakte de Staatscourant de oprichting bekend van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RvO, later RIOD). De gezichtsbepalende figuur was de 'Geschiedschrijver des Rijks' Loe de Jong, die de dagelijkse leiding had. De Jong werd bijgestaan door andere kleurrijke medewerkers die later historici van naam zouden worden, zoals Dolf Cohen en Ben Sijes.

Het voornaamste doel van het instituut was het heroïsche verzet te beschrijven van het collectieve Nederland tijdens de bezetting. De eerste jaren werd hier inderdaad de hand aan gehouden. In de jaren vijftig verschenen echter studies waaruit bleek dat het met dat collectieve verzet zo'n vaart niet liep, en dit leidde uiteindelijk tot een koerswijziging van het RvO.

Aan deze en andere aspecten van het jonge instituut besteedt de historicus Jaap Cohen aandacht, zoals de vraag of het RvO onafhankelijk van de overheid moest werken, en natuurlijk waarom juist De Jong het 'Hoofdwerk' over Nederland in de Tweede Wereldoorlog zou gaan schrijven.
Boek bekijken

Verkenner uit Hoogezand

zakelijk

Logo Verkenner

*** de boekenwebshop van Bevrijdingsmuseum Noord Nederland *** de boeken worden voor rekening en risico van koper verzonden *** kijk ook eens op onze website ***

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.