Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Tinus en Bep de Does - Rotterdam Bloemhof in de 20e eeuw

Schrijver:
Titel: Rotterdam Bloemhof in de 20e eeuw
Taal: Nederlands
Uitgever: Deboektant
Bijzonderheden: 2011,96 pp,gebonden,A4 formaat,200 foto's,nieuw
Prijs: € 29,95 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
De wijk Bloemhof kwam tot stand in de periode 1915-1940 met de Oleanderbuurt, de Dordtselaan, de Kossel, Stoelemeijer en de Kiefhoek ontworpen door architect J.J.P. Oud. Er werden scholen gerealiseerd waaronder de Algemene Vakschool voor meisjes aan de Putsbocht, maar uiteraard ook kleuter- en lagere scholen. Tot halverwege de jaren zestig passeerde de stoomtram vanuit de Rosestraat de Putselaan, op weg naar een van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Nu rijdt hier tramlijn 2 van de RET vanaf de Groene Tuin naar de Kromme Zandweg in Charlois. De bewoners van Bloemhof deden hun dagelijkse boodschappen in de talrijke buurtwinkels.
De uitgave toont dat er door de jaren heen veel is veranderd in de wijk Bloemhof. Dit werd mede veroorzaakt door de stadsvernieuwing die de wijk in de jaren tachtig van de twintigste eeuw drastisch veranderde. In de Oleanderbuurt werden veel oude woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Zo maakte ook de Groenewegschool aan het Ericaplein plaats voor woningen. De Kossel werd grotendeels gerenoveerd; terwijl aan de Lange Hilleweg nieuwe woningen verrezen afgewisseld door nieuwe bruggen over de singel. Op de plaats van de Theresiakerk kwam een appartementencomplex en de Strevelsweg werd opgeknapt. In de jaren negentig kwam de woonwijk De Kiefhoek aan de beurt. Deze werd afgebroken en herbouwd naar een ontwerp van Wytze Patijn. Deze architect bouwde De Kiefhoek in dezelfde stijl als de architect J.J.P. Oud dat voorheen had gedaan.
Op 11 juni 1994 kwam de kerk van de Hersteld Apostolische Gemeente in handen van het Leger des Heils. Veel buurtwinkels verdwenen doordat het vaak aan een opvolger ontbrak. De Dordtselaan werd gerenoveerd en de gevel werden gereinigd. De woningen werden o.a. betrokken door studenten. Aan de wijk werd in 2010 nog een leuke bekendheid gegeven toen voormalig burgemeester Ivo Opstelten de Tour de France naar Rotterdam haalde en over de Dordtselaan liet rijden. Het boek laat zien dat de wijk, die door het Tourgebeuren nu wereldwijde bekendheid geniet, over goed openbaar vervoer, een bibliotheek, zorg voor ouderen, winkels en de metro beschikt.

Het boek bevat rond de 200 foto's. Naast onderwerpen als de aanleg van de wijk, de florerende buurtwinkels, scholen en verenigingsleven, geeft het boek niet alleen de veranderingen weer die de wijk heeft ondergaan, maar ook de zo nostalgische foto's van weleer als de schillenkar van Klaas Rodenburg, de waswerkzaamheden op maandag met de langzaamwasser van Velo, die vaak buiten in de tuin plaatsvonden. Verder wordt aandacht besteed aan de wijk met talrijke luchtfoto's, Sinterklaasfeesten, de optochten van de drum- en majorettenkorpsen, het ontmantelen van de bekende Hillebom, het bezoek van Koos Postema aan de wijk, protestoptochten en alles wat Bloemhof zo echt tot een levendige, gezellige wijk heeft gemaakt.
Verder lezen

Boekhandel Snoek uit Rotterdam

zakelijk

Logo Boekhandel Snoek

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Tinus en Bep de Does - Rotterdam Bloemhof in de 20e eeuw