Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Caland, M.E. - Over het branden van kaarsen

Schrijver:
Titel: Over het branden van kaarsen
ISBN: 9789063781293
Taal: Nederlands
Uitgever: Schors. 1986. Achtergronden, Geuren, Kleuren en Rituelen
Bijzonderheden: Nette paperback, 143 pag., ISBN 9063781296
Prijs: € 3,75 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
Er bestaat nauwelijks één geloof ter wereld dat zich bij de uitvoering van haar erediensten en rituelen niet bedient van kaarsen en wierook. Maar hoewel men in bijna iedere liturgische handleiding ruim aandacht besteedt aan de functie en het gebruik ervan, wordt op de diepere betekenis van beide zelden of nooit ingegaan. Caland's 'OVER HET BRANDEN VAN KAARSEN' doet dit echter wel en kan daarom het enige Nederlandse handboekje over deze materie genoemd worden. Op korte, doch van inzicht getuigende wijze, behandelt het, na inleidende opmerkingen over vuur en licht, diverse kaarssoorten en hun kleurensymboliek, de manier van vervaardigen, de rol van wierook, van planeten, van het tijdstip en van de rituele onderdelen zoals altaar, kandelaar, wierookvat, etc., verschillende rituelen, waarvan het vele schematische voorbeelden geeft.

De vele afbeeldingen en tabellen, alsmede de overzichtelijke aanpak van het onderwerp maken 'OVER HET BRANDEN VAN KAARSEN' tot een aantrekkelijke en informatieve handleiding.
Toon minder
Recensie(s)
De gewoonte om bij feestelijke of plechtige gelegenheden kaarsen te branden is eeuwenoud. Over de vragen: waarom doen wij dit eigenlijk, waarom genieten wij ervan en wat willen wij ermee, bestaat echter nauwelijks literatuur, zeker niet in het Nederlands. Deze leemte vult de schrijfster Caland, een autoriteit op het gebied van folklore, magie, religie en symboliek, bekwaam op. Na het lezen van haar boekje weet iedereen voortaan waarom en waartoe hij kaarsen aansteekt, welke kleur ze moeten hebben, hoe ze gerangschikt moeten staan, enz. enz. Tegelijkertijd behandelt Caland het verband tussen kaarsen en magie en de hiervoor geschikte bloemen, kruiden, oliën, parfums en wierooksoorten, waarbij vele tabellen en voorbeelden goed van pas komen. Een gedegen, maar gelukkig luchtig geschreven werkje met bijzonder charmante illustraties, overzichtelijke indeling. Rood omslag met een afbeelding van een fraaie drie-armige kandelaar met witte kaarsen.
(Biblion recensie, M.A. Quartel.)
Verder lezen

Ankerboek uit Uithuizermeeden

particulier
DE REKENING WIL NOG WEL EENS IN DE SPAM BELANDEN DUS ALS u BINNEN 3 DAGEN NIETS HOORT KIJK DAAR DAN EVEN
Ankerboek is een Algemeen antiquariaat.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Caland, M.E. - Over het branden van kaarsen