KARIN BORGHOUTS - Paris Impasse, Karin Borghouts

Schrijver:
Titel: Paris Impasse, Karin Borghouts
Uitgever: BE - , Snoeck Publishers, 2020
Bijzonderheden: paperback, 220 x 160 mm, 304 pages, 250 illustrations. Introduction in 3 languages : NL/FR/ENG. ISBN 9789461616487.
Prijs: € 38,00
Verzendkosten: € 6,99 (binnen België)
Meer info:
Het moderne is snel, strak, druk, recht en verticaal. Het komt los van de grond waarop het is gebouwd en gaat eraan voorbij. Tegenover de traagheid en duurzaamheid van wat oud is, brengt het voorlopigheid en gelijktijdigheid in stelling. De moderniteit transformeert alles: wonen, ademen, bewegen, kijken, denken. Van de iconische moderne stad die in de negentiende eeuw werd vormgegeven, houdt Paris Impasse slechts de symmetrie en de verticaliteit over - zij vormen de essentie van deze nieuwe stedelijkheid. Slechts enkele straatnaambordjes worden gevat in liggende beelden, als rustpunten. Voor het overige zien wij hoge doodlopende straten die impasse of cit worden genoemd, villa of passage. Zij behoren tot de openbare ruimte, maar lijken evengoed priv domein. Het zijn doorgaans rechte, stompe stukjes stad; slechts zelden maakt de straat een flauwe bocht. Vaak zijn de beide kanten identiek, alsof ze gespiegeld worden. Karin Borghouts brengt ze frontaal in beeld, sec en zelfs klinisch. Paradoxaal genoeg zijn deze plekken zo goed als leeg, als een toneelvloer zonder spelers. Geen voorbijganger loopt door het beeldkader - hooguit passeert een schim of klimt een bouwvakker op een stelling. Het lijkt alsof de bewoners de stad ijlings hebben verlaten na een luchtalarm of tijdens een pandemie. Als sporen van menselijke aanwezigheid die de foto's mogelijkerwijs in de tijd kunnen situeren, zijn wij aangewezen op scooters en tags. Auto's. Planten in potten. Twee matrassen tegen een muurtje. Asfalt. Deze onwerkelijke landschappen zwijgen: de drukte van de metropool dringt niet tot de foto's door, en er komt zo goed als geen taal in beeld. Wel ontwikkelt zich een typologie van de afsluiting: impasses lopen dood op blinde muren, trappen, hekken, deuren en poorten, als een inventaris van stedenbouwkundige categorie n. 'Merkwaardig genoeg zijn bijna al deze beelden leeg. Leeg de Porte d'Arcueil aan de wallen, leeg de staatsietrappen, leeg de binnenplaatsen, leeg de caf terrassen, leeg zoals het hoort de Place du Tertre. Ze zijn niet verlaten, maar missen stemming. De stad op deze foto's is ontruimd als een woning die nog geen nieuwe huurder gevonden heeft.' Dat zijn niet mijn woorden: in zijn essay Kleine geschiedenis van de fotografie uit 1931 beschreef Walter Benjamin zo de beelden van fotopionier Eug ne Atget, wiens lange belichtingstijden de menselijke figuren deden verdampen. Ook Paris Impasse voedt deze 'heilzame vervreemding', die surrealistisch aandoet. Dankzij Karin Borghouts' geduld en haar scherpe blik dringt de stilte als inkt in het papier.
Verder lezen

Erik Tonen Books uit Antwerpen

zakelijk

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling.
We sturen uw bestelling via verzendpartner POSTNL ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 6.99 Euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

KARIN BORGHOUTS - Paris Impasse, Karin Borghouts

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.