Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Montaigne, Michel de - Ik ben nogal klein van stuk / Essays ove

Schrijver:
Titel: Ik ben nogal klein van stuk / Essays over de ijdelheid (prachtige vertaling van meestervertaler Hans van Pinxteren.)
ISBN: 9789025333898
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Bijzonderheden: Nieuw, heel mooi, schoon, ongelezen, in zwart linnen gebonden GEBONDEN exemplaar. 1997, 1e en enige druk, 212 p. Gaaf omslag, zonder verkleuring. Geen naam, strepen etc. Cadeau waardig !
Prijs: € 12,50
Verzendkosten: € 3,85 (binnen Nederland)
Meer info:
Drie essays van de Franse filosoof (1533-1592) over persoonlijke ijdelheid.

In zijn essay 'Over het uiterlijk' schrijft Montaigne : al onze meningen hebben zich gevormd op basis van gezag en op goed geloof. Dat kan geen kwaad: in deze slappe tijd is afgaan op onze eigen voorkeur het stomste wat wij kunnen doen. Als wij de dialogen van Socrates bewonderen, zoals zijn vrienden ons daar een voorstelling van hebben gegeven, is dat louter en alleen uit respect voor de algemene bewondering, en niet omdat ons inzicht zo groot is: zulke woorden zijn wij niet gewend. Als vandaag de dag iets dergelijks het licht zou zien, zou dat maar weinig bijval oogsten.Wij vinden iets alleen mooi als het aangedikt, opgeklopt en opgeblazen is. Als het zich ongekunsteld en in alle eenvoud voordoet, ontgaat het algauw aan een zo grove waarneming als de onze: de schoonheid van het natuurlijke is ingetogen en verborgen: om dit heimelijk licht te ontwaren heb je een scherpe, loepzuivere blik nodig. Is, volgens ons, het naïeve niet nauw verwant aan het dwaze en afkeurenswaardig? Socrates brengt zijn gemoedsbewegingen op een gewone, natuurlijke manier tot uiting. Zo praat een boer, zo praat een vrouw. Hij heeft het alleen maar over koetsiers, schrijnwerkers, schoenlappers en metselaars. Hij baseert zijn overwegingen en vergelijkingen op de gewoonste, bekendste bezigheden van de mens. Iedereen begrijpt hem. In zo'n banale vorm zouden wij nooit de adel en de pracht van zijn wondere gedachten hebben onderkend.'Twee vliegen slaat Montaigne hier in een klap, nee drie: hij breekt de staf over zijn tijdgenoten, die zozeer afgaan op schijn en opschik dat ze het wezenlijke en waardevolle alleen kunnen genieten uit snobisme; hij geeft aan in welke richting zijn eigen essay zich zal gaan bewegen; en hij geeft de ideale manier aan om dat aan te pakken: als Socrates, simpel, zo duidelijk mogelijk, en tegelijkertijd op een verheven plan, zonder de verwondering te verliezen. De dichter en vertaler Hans van Pinxteren is, in 1980 bekroond met de Martinus Nijhoffprijs voor vertalingen.
Verder lezen

Zevenblad uit Amsterdam

particulier

Logo Zevenblad

* Kijk na uw bestelling a.u.b. in uw SPAM-Box als u binnen 3 dagen geen antwoord ontvangt.
* Zevenblad reageert meestal op dezelfde dag, maximaal binnen 3 werkdagen !
* Zevenblad staat voor zeer adequate verpakking en snelle verzending via Postnl of DPD.
* De boeken van Zevenblad verkeren, tenzij anders vermeld, altijd in uitstekende staat.
* Wij vragen betaling vooraf.
* Verzending vindt, tenzij op verzoek aangetekend, plaats voor risico van de koper.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Montaigne, Michel de - Ik ben nogal klein van stuk / Essays over de ijdelheid (prachtige vertaling van meestervertaler Hans van Pinxteren.) Montaigne, Michel de - Ik ben nogal klein van stuk / Essays over de ijdelheid (prachtige vertaling van meestervertaler Hans van Pinxteren.)