Rebling, dr. E. - Gepassionneerde menselijkheid - Johann Sebast

Schrijver:
Titel: Gepassionneerde menselijkheid - Johann Sebastian Bach en de overwinning van de Barok in de muziek
Taal: Nederlands
Uitgever: Van Loghum Slaterus
Bijzonderheden: harde kaft, 64 pag, 1953, met boekomslag
Prijs: € 3,95 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
In de serie ‘Gastmaal der Eeuwen, Taferelen uit de Cultuurgeschiedenis van Europa’, onder redactie van Dr. O. Noordenbos, Dr. K.F. Proost en Theun de Vries, heeft Dr. Rebling een handig boekje van vier vel druks over Bach doen verschijnen. We vinden daarin, overzichtelijk medegedeeld, de bekende feiten uit Bachs levensgeschiedenis, met een viertal afbeeldingen, waarvan het minst bekend is die van het oude Bach-orgel uit de Bonifaciuskerk in Arnstadt (de speelkant); meestal ziet men het kerkinterieur met orgelfront.

Het is een helder geschreven, oriënterend werkje, waarin vooral te prijzen is de duidelijke omschrijving van het begrip barok, ‘onafscheidelijk verbonden met het vorstelijk absolutisme, dat in de zeventiende en in de eerste helft van de achttiende eeuw het gehele maatschappelijke en culturele leven beheerste.’ De bedoeling is aan te tonen, dat Bachs oeuvre een overwinning op de barok heeft betekend (zou in de titel niet beter van ‘overwinning op’ dan van ‘overwinning van’ kunnen worden gesproken?) en dat hij niet maar, zoals Schweitzer schreef, een einde, maar eveneens een wegwijzer naar de toekomst is geweest. Die overwinning werd behaald, volgens de schrijver, door Bachs ‘humanisme’, welke term verwarring kan wekken, maar in de ondertitel met ‘gepassioneerde menselijkheid’ wordt verklaard, althans toegelicht. Bachs innige vroomheid wordt niet ontkend, maar de schrijver is er op uit hem te laten zien als mens onder de mensen, met gezonde ambitie en bovenal bedacht op de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid. Als correctief op eenzijdige voorstellingen van Bach als mysticus enz. kan dit misschien zijn waarde hebben, maar toch kan ik me niet aan de indruk ontworstelen, dat we hier te doen hebben met een voorzichtige poging tot annexatie, getuige het doorlopend gebruik van de term humanisme en humanistisch. Een humanist was Bach nòch in de 16e eeuwse, nòch in de 20e eeuwse zin van het woord. Dat zijn levend Christelijk geloof zijn menselijkheid niet ophief, maar louterde en verruimde, is toch niets verwonderlijks. Met dit voorbehoud van harte aanbevolen.
Verder lezen

De Tresoor uit Lage Zwaluwe

particulier

Logo De Tresoor

Alle prijzen zijn excl. verzendkosten. Afhalen kan in Lage Zwaluwe of in Dordrecht. Opruiming van mijn boekenverzameling, het loopt anders uit de hand! Kijk ook eens naar de mogelijkheid van meerdere boeken om de verzendkosten te drukken

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Rebling, dr. E. - Gepassionneerde menselijkheid - Johann Sebastian Bach en de overwinning van de Barok in de muziek

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Tresoor

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Tresoor
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Tresoor een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Tresoor vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Tresoor kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.