Onbekend - Het Sunjata-epos, zoals verteld in Kela (Mali)

Schrijver:
Titel: Het Sunjata-epos, zoals verteld in Kela (Mali)
ISBN: 9789052601694
Uitgever: Amsterdam University Press
Bijzonderheden: Conditie: Als nieuw
Prijs: € 18,00
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Het heldendicht over koning Sunjata is eeuwenoud. Al in de veertiende eeuw hoorden Arabische reizigers over Sunjata spreken. Toen in de negentiende eeuw de Franse legers West-Afrika verkenden en bezetten, bleken bijna alle voorname geslachten afstamming van Sunjata te claimen. Grote bevolkingsgroepen ten zuiden van de West-Afrikaanse Sahara erkenden Sunjata als de stichter van hun samenleving, ook wel 'Mande' genoemd. Voor de komst van de Fransen onderhield elk voornaam geslacht een groep barden. Een geslacht legitimeerde zijn maatschappelijke positie door middel van Sunjata-verhalen die zij hun barden lieten vertellen. Het resultaat was dat elke vorst, en dus elke regio, een eigen interpretatie van het verleden had. Het vertellen van het Sunjata-epos was bij uitstek een strategische daad, een kunst die grote intellectuele vaardigheden vereiste. Het Sunjata-epos heeft zich binnen de studie van Afrikaans vertelkunst mogen verheugen in een grote belangstelling. In de afgelopen honderd jaar zijn enkele tientallen versies opgetekend, in lengte variërend van één tot honderden pagina's. De hier gepubliceerde versie is bijzonder, omdat zij in Mali geldt als de meest authentieke.

Het heldendicht over koning Sunjata

Het heldendicht over koning Sunjata is eeuwenoud. Al in de veertiende eeuw hoorden Arabische reizigers over Sunjata spreken. Toen in de negentiende eeuw de Franse legers West-Afrika verkenden en bezetten, bleken bijna alle voorname geslachten afstamming van Sunjata te claimen. Grote bevolkingsgroepen ten zuiden van de West-Afrikaanse Sahara erkenden Sunjata als de stichter van hun samenleving, ook wel 'Mande' genoemd.

Voor de komst van de Fransen onderhield elk voornaam geslacht een groep barden. Een geslacht legitimeerde zijn maatschappelijke positie door middel van Sunjata-verhalen die zij hun barden lieten vertellen. Het resultaat was dat elke vorst, en dus elke regio, een eigen interpretatie van het verleden had. Het vertellen van het Sunjata-epos was bij uitstek een strategische daad, een kunst die grote intellectuele vaardigheden vereiste.

Het Sunjata-epos heeft zich binnen de studie van Afrikaans vertelkunst mogen verheugen in een grote belangstelling. In de afgelopen honderd jaar zijn enkele tientallen versies opgetekend, in lengte variërend van één tot honderden pagina's. De hier gepubliceerde versie is bijzonder, omdat zij in Mali geldt als de meest authentieke.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Onbekend - Het Sunjata-epos, zoals verteld in Kela (Mali)