Overdiep, G. & W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - D

Schrijver:
Titel: De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard)
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden: 1955, 1e druk, [1]540 blz. Het boek is gebonden in rood linnen met de titel en auteursnaam in goudopdruk. Bladzijden licht vergeeld, sommige bladzijden waarop de illustraties geplakt donker door de lijm. (Zie fotos)
Prijs: € 410,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Hier aangeboden is een geïllustreerde speciale editie van het proefschrift van de jurist Gerrit Overdiep (1919 – 1998). De titel van de officiële (handels-) editie luidt: Rechtsbescherming van de feitelijke verhouding tussen het onwettige kind en zijn ouders, gezien in het licht dier verhouding in Drenthe.

De tekst van het proefschrift in dit boek is voorzien van twintig extra bladzijden waarop elk een originele door Overbeek met zwarte inkt getekende illustratie is. Op het tweede schutblad een getypte lijst van de illustraties. In de tekst zijn de passages waarnaar de illustraties verwijzen met potlood onderstreept.

Op het schutblad een handgeschreven opdracht in latijn: Docto illustrissimo qui scripsit ista Gerardo Patri illegitimo semina haec dedico. (Aan de zeer geleerde Gerard, die dit geschreven heeft, draag ik deze zaden/inzichten op aan de onwettige vader.?) met handtekening.

Los bijgevoegd zijn:
• Een getekende menukaart voor het promotie-diner (21-september 1955) voor Moeder Overdiep (Droogstempel van S.V.H. Israëls met hoofd in reliëf. Oud papier van Simons-Veerkade -Haag? (Voorloper van papierfabriek EsVeHa)

• Vel papier (11x 16,5) waarop in potlood de tekst voor een heildronk; ‘Het is een groot voorrecht om mee te mogen maken, dat je toch nog je doel den doctorstitel, hebt kunnen bereiken’...verder verwijzingen naar de vader van de promovendus en prof Vrij. enz.

• Vel papier (19,5 x 21) typoscript voor Nederlands Juristenblad, afl. 42, d.d. 3 dec. 1955 blz. 959 en 957. Inhoudende een lovende recensie van het proefschrift.

• Vel papier (20,5 x 29 cm.) typoscript voor Ars Aequi, September 1957. Inhoudende een lovende recensie van het proefschrift.

Over de Schrijver:
Gerrit Overdiep (1919-1998) was een Nederlandse jurist. Hij werd geboren tijdens een verblijf van zijn familie in Zwitserland, waar ze waren vanwege de ziekte van zijn vader, G.S. Overdiep.
Gerrit studeerde rechten aan de Universiteit van Groningen en rondde zijn doctoraal examen af in 1943. Na zijn studie werkte hij eerst bij de rechtbank in Assen, en vanaf 1947 was hij werkzaam bij de arrondissementsrechtbank in Groningen. Hier klom hij op tot president van de rechtbank, een functie die hij bekleedde van 1975 tot 1986. Overdiep viel op door zijn aanpak tijdens conflicten met de Groningse kraakbeweging. Naast zijn juridische carrière had Overdiep een sterke interesse in de geschiedenis en het behoud van historische en landschappelijke waarden in Noord-Nederland. Hij schreef zijn eerste zelfstandige publicatie in 1951, getiteld "De landtrekkers in Drenthe en de wet op de woonwagens en woonschepen." In 1955 promoveerde hij op de rechtsbescherming van onwettige kinderen in Drenthe. Hij publiceerde ook over diverse onderwerpen gerelateerd aan de geschiedenis van Drenthe.

Over de illustrator:
W.H. Overbeek (1913-1994) begon zijn carrière als ambtenaar bij het Openbaar Ministerie in Groningen en werkte later in Assen. Tijdens de oorlog was Overbeek betrokken bij een clandestiene uitgeverij, opgezet door A.Th. Mooij (A. Marja), W.H. Nagel (J.B. Charles), en hemzelf onder zijn pseudoniem Marten Drossaard. Deze uitgeverij publiceerde in 1944 de Volière-reeks, een twaalfdelige serie van bibliofiele werken, bestaande uit elf bundels, waarvan nummer 9/10 een dubbelnummer was. H.N. Werkman was doorgaans verantwoordelijk voor de druk en het ontwerp van deze reeks. Als Marten Drossaard leverde Overbeek de bijdrage ‘Ter kennismaking’, aan de Volière-reeks’. Na de oorlog vervolgde hij zijn loopbaan als officier van justitie in Utrecht. In 1946 was hij voorzitter van het tribunaal te Assen. Van 1955-1978 was hij hoofdofficier van Justitie in Utrecht, waar hij onder meer betrokken was bij de zaak tegen de seriemoordenaar Hans van Z. In 1966 publiceerde hij het boek Pornografie voor het gerecht, een uitgave van de NVSH.
Verder lezen

Lilith uit Den Bosch

zakelijk

Logo Lilith

Beste Boekenliefhebber
Fijn dat u een kijkje neemt in ons boekwinkeltje Lilith in Den Bosch.
Wij reageren altijd zo snel mogelijk op bestellingen. Heeft u binnen drie dagen geen reactie van ons ontvangen dan is onze nota mogelijk in uw spam-box (ongewenste email) geland.
We streven naar zo goed mogelijke beschrijvingen van de boeken. Kleine onvolkomenheden als potloodmarkeringen of namen en stempels van vorige eigenaren worden niet altijd vermeld. Wilt u zekerheid over de kwaliteit van een boek, dan kunt u ons daarover mailen. Op verzoek sturen we extra foto's.
Voor boeken die als brievenbuspakket binnen Nederland kunnen worden verstuurd bedragen de verzendkosten 3,85 euro (PostNL) Verzenden van boeken binnen Nederland per pakketpost kost 7,70 euro. Wilt u kiezen voor een andere besteldienst, laat het ons weten. Ophalen van boeken is mogelijk na afspraak.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Overdiep, G. &  W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) Overdiep, G. &  W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) Overdiep, G. &  W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) Overdiep, G. &  W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) Overdiep, G. &  W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard) - De Drentse Decamerone. .=. Uit het bezit van de schrijver maar samengesteld, geillustreerd en opgedragen door jurist / literator W.H. Overbeek (Pseudoniem Marten Drossaard)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Lilith

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Lilith
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Antiquariaat Lilith
    Kamer van Koophandel nummer: 16071126
    NL001306822B22
  • Na uw bestelling ontvangen u en Lilith een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Lilith vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Lilith kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.