Welke rechten hebben kopers?

Op boekwinkeltjes.nl koopt en verkoopt u uw tweedehands boeken. Een gedeelte van deze boeken worden aangeboden door zakelijke verkopers zoals online boekhandelaren, boekwinkels en antiquaren.
De meeste boeken op Boekwinkeltjes worden echter te koop aangeboden door particulieren. Dit heeft invloed op welke rechten u als koper heeft.
Bij online aankopen beschermt de wet consumenten op verschillende onderdelen, dit is echter niet van toepassing wanneer de verkoper een particulier is.
Hieronder leggen we u uit welke rechten u heeft.

Deze pagina is informatief, de Algemene Voorwaarden van Boekwinkeltjes zijn leidend.

Particuliere verkopers

Tenzij anders overeengekomen bent u gezamenlijk verantwoordelijk voor de verzending.
De verkoper heeft een informatieplicht waar tegenover de koper een onderzoeksplicht heeft.
Mocht er een probleem ontstaan, zoals een vermist of beschadigd boek, moet u samen tot een oplossing komen. Vriendelijkheid helpt daarbij het meest.
In geval van vermissing door een vervoerder accepteert de vervoerder vaak geen aansprakelijkheid en volgen er meestal geen schadevergoedingen. Enkel bij verzekerde verzendingen wel.

Zakelijke verkopers

Koopt u de boeken als consument dat zijn er bij wet enkele zekerheden voor u geregeld.
Zo heeft u een herroepingsrecht, ook wel recht van retour genoemd, waarbij u tot 14 dagen na ontvangst van het product deze zonder opgave van reden retour mag sturen.
Voordat u dit doet kunt u het beste eerst contact opnemen met de verkoper. De verzendkosten van het retourneren zijn voor de koper.
Het risico van de verzending ligt bij de verkoper. Mocht u specifieke verzoeken voor verzending hebben kan dit invloed hebben op wie het risico draagt.
U kunt bij de betreffende verkoper de voorwaarden van een bestelling opvragen.
Zij kunnen bijvoorbeeld de algemeen aanvaarde voorwaarden van Thuiswinkel.org hanteren.
Mocht u vragen hebben over uw rechten als consument dan kunt u terecht op de website ConsuWijzer.nl.
Uiteraard mag u ook altijd contact met de klantenservice van Boekwinkeltjes opnemen.