DELAEY, Benoit en SCHEIR, Olivier; - DE PRIORIJ VAN WAARSCHOOT.

Schrijver:
Titel: DE PRIORIJ VAN WAARSCHOOT. EEN VERHAAL VAN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST,
Uitgever: , Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 2006,
Bijzonderheden: Gebrocheerd onder geillustreerde kartonomslag, 140 x 210mm., 80pp., uitgebreid geillustreerd in kleur. ISBN 907431158x.
Prijs: € 7,00
Verzendkosten: € 5,99 (binnen België)
Meer info:
De afronding van de karkasrestauratie van het priorshuis, in Waarschoot sinds geruime tijd beter bekend als het "rattenkasteel", was de aanleiding tot de publicatie van de 38ste Kleine Cultuurgids. Met die restauratie wordt een getuigenis van een belangrijke episode in de plaatselijke geschiedenis van de ondergang gered. Het priorshuis is wat er nog rest van een klooster dat in 1444 werd gesticht door de rijke Gentse patricier Simon Utenhove die op rijpere leeftijd tot inkeer kwam en aan de wereldse rijkdom verzaakte. De vestiging in Waarschoot, te midden van bos en heide, en ver van de rumoerige wereld, was erg geschikt voor een klooster volgens de regel van Bernardus. De contemplatieve rust werd al vrij vroeg verstoord door plunderingen en godsdiensttroebelen. De monniken moesten geregeld vluchten naar hun refuge in Gent, waar ze zich in 1660 definitief gingen vestigen. Maar in de archieven van Waarschoot bleven eigendoms- en bevoegdheidsconflicten met de parochiale overheid het plaatje kleuren. Via leven en werk van de opeenvolgende priors krijgt de lezer een vrij goede kijk op het "spirituele en temporele" leven van de priorij, van de 15de tot het eind van de 18de eeuw, toen de gebouwen door de Franse bezetter werden ontruimd. De voornaamste bron over de geschiedenis van de monniken en hun tijdelijk verblijf in Waarschoot wordt ons geleverd door de erudiete prior en historiograaf Judocus Vander Cruyssen met zijn "Historia Chronologica Monasterii Beatae Mariae" uit 1706. Kunsthistoricus Olivier Scheir heeft alle geschreven bronnen voor ons opgespoord en gebald tot een samenhangend verhaal waarin de "petite histoire" en kenschetsende citaten uit de archivalische bronnen niet ontbreken. De bouwgeschiedenis van het priorshuis, en de jammerlijke aftakeling nadat het verlaten achterbleef, vormt voor restauratiearchitect Benoit Delaey de aanloop tot het herwaarderings- en restauratieverhaal van het gebouw. Nu de restauratie een feit is, wordt het uitkijken naar middelen en partners om het beeldbepalende gebouw een nieuwe vleugel, een eigentijdse bestemming en een nieuwe toekomst te garanderen. Nieuw.
Verder lezen

Erik Tonen Books uit Antwerpen

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling.
We sturen uw bestelling via de koerierdienst DPD, POSTNL en DHL. ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 5.99 euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

DELAEY, Benoit en SCHEIR, Olivier; - DE PRIORIJ VAN WAARSCHOOT. EEN VERHAAL VAN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST,

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.