Agosta, William C. - Geurentaal. Chemische communicatie met fer

Schrijver:
Titel: Geurentaal. Chemische communicatie met fermonen.
ISBN: 9789073035393
Taal: Nederlands
Uitgever: Natuur en Techniek / Deel 41 van De Wetenschappelijke Bibliotheek
Bijzonderheden: 1995, gebonden, stofomslag, 175 blz. goed exemplaar
Prijs: € 10,00
Verzendkosten: € 3,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Een gewond visje probeert terug te komen bij de school, maar de andere schieten in paniek weg; een enkele schorskever vindt een dennenboom die hem aanstaat, en binnen de kortste keren wordt de boom door duizenden kevers belaagd; een hamstermannetje volgt een onzichtbaar spoor naar een hoi, alwaar een vrouwtje hem paringsbereid opwacht; een bij die bestreken is met extract van een dode bij wordt door de opruimers van de korf onverbiddelijk naar buiten gewerkt, al spartelt het dier nog zo tegen. Al deze dieren reageren op informatie uit hun omgeving. De boodschap was in deze gevallen echter niet zicht- of hoorbaar, maar chemisch.
Wij mensen moeten het vooral hebben van onze ogen en oren, maar de meeste andere levende wezens halen hun kennis over de wereld vooral uit chemische stoffen die door andere wezens werden afgescheiden. Dieren 'bekijken' de wereld met hun neus en tong, maar ook de planten en andere organismen doen volop aan chemische communicatie, Tussen die vele chemische gegevens zitten ook de stoffen die uitgewisseld worden tussen leden van dezelfde soort. Deze vertegenwoordigen informatie die hun sociaal gedrag stuurt en onmisbaar is voor hun voortbestaan.
Over deze signalen gaat dit boek. Ze heten feromonen, met een term die zoals vaak in de wetenschap is opgebouwd uit Griekse stammen: ferein betekent transporteren en hormon staat voor opwinding. Levende wezens alarmeren er hun soortgenoten mee, bakenen er hun territorium mee af, lokken er agressie mee uit, melden dat alles in orde is, winden hun minnaar op of wijzen de weg naar voedsel.
In dit boek verkent organisch-chemicus William Agosta met ons de chemie van die feromonen en de mechanismen waarmee ze het biologisch gedrag beïnvloeden. De auteur leidt ons door de spannende geschiedenis van ontdekkingen en tegenslagen, en legt en passant uit hoe men feromonen identificeert: laat eerst zien dat een gedragsvorm chemisch gestuurd is, probeer dan de boodschapperstof op te vangen en tracht uit het soms zeer ingewikkelde mengsel van chemische stoffen de actieve componenten te identificeren en isoleren. Het is een jong onderzoeksgebied, en nog volop in ontwikkeling. Agosta benadrukt het belang van deze kennis voor ons inzicht in evolutie, ecologie, menselijk gedrag en landbouw. Hij geeft een fascinerend overzicht van een vakgebied waar mensen, technieken en inzichten uit biologie, chemie en ethologie elkaar ontmoeten.

GEURENTAAL omspant het gehele spectrum van het dierenrijk van eencelligen en weekdieren via insecten, vogels, vissen en reptielen, tot en met zoogdieren - inclusief, in een enigszins speculatief laatste hoofdstuk, de mens. Daarbij komen we tientallen boeiende voorbeelden tegen van feromonen in actie. Mannelijke kousebandslangen die hun kans op nakomelingen verhogen met behulp van travestie, bolaspinnen die mannetjesmotten aanlokken met een kopie van de seksuele lokstof van het wijfje, en er dan een bol kleverig spinrag tegenaan gooien. We leren dat feromonen niet alleen inwerken op het gedrag, maar ook op het lichaam: jonge wijfjesmuizen worden sneller geslachtsrijp in aanwezigheid van een volwassen mannetje. Dit boek staat vol van dergelijke boeiende voorbeelden uit de natuurlijke historie, maar het is gelardeerd met de chemische achtergrond die aan de beschreven gedragingen ten grondslag liggen.
Verder lezen

J.M. v/d Meer

zakelijk

J.M. v/d Meer uit Alphen aan den Rijn

Logo J.M. v/d Meer

GEEN REACTIE ONTVANGEN: CONTROLEER UW SPAMBOX.
Goed verpakt en snel geleverd. Aangegeven verzendkosten zijn de kosten binnen Nederland.
Bij bestelling van meerdere boeken wordt verzending gecombineerd en betaalt u maximaal 5.95 euro (binnen Nederland )
Naar België zullen de verzendkosten meestal 7.95 euro bedragen.
Verzending vindt plaats met postnl voor pakketpost kan soms voor DHL of DPD worden gekozen.
Is het verzendadres niet in Nederland, België of Duitsland dan is het minimum bestelbedrag € 15,-

Let u vooral op het juist invullen van uw emailadres. U ontvangt 2 x een bevestigings-email. 1 van boekwinkeltjes en 1 van de verkoper.
Privacy: De door de koper verstrekte gegevens worden door ons alleen gebruikt als verzendgegevens en contactinformatie betreffende de geplaatste bestelling. Zij worden niet gedeeld met derden.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Agosta, William C. - Geurentaal. Chemische communicatie met fermonen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij J.M. v/d Meer

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met J.M. v/d Meer
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    J.M. van der Meer
    Kamer van Koophandel nummer: 28087705
    NL002055499B34
  • Na uw bestelling ontvangen u en J.M. v/d Meer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van J.M. v/d Meer vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • J.M. v/d Meer kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.