Moerkerk, J.M. - Camera in Kinderland

Schrijver:
Titel: Camera in Kinderland
Taal: Nederlands
Uitgever: N.V. Uitgeversmij. "Focus" Haarlem, 1957
Bijzonderheden: 186 pp, harde kaft, in hele nette staat
Prijs: € 2,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Onze kinderen, de meest dankbare onderwerpen. Over het algemeen is men vaak geneigd te menen dat het fotograferen van kinderen erg moeilijk is. O zeker, het valt soms lang niet mee, vooral wanneer wij met vreemde kinderen te doen hebben. Omdat wij ze niet kennen reageren ze dikwijls anders dan wij verwachten, met het gevolg dat wij ze gauw lastig gaan vinden en het ongelukkige ogenblik verwensen waarop wij beloofden een paar fototjes te maken. Een halve eeuw geleden riep men het beroemde vogeltje te hulp en dit was ook noodzakelijk omdat het te fotograferen kind enkele seconden lang stil moest staan, hetgeen zo dan wel gelukte. Tegenwoordig helpt deze methode niet meer, want, zoals de schrijver J. M. Moerkerk in zijn boek „Camera in Kinderland” aanhaalt, toen een fotograaf iets over een vogeltje mompelde kreeg hij prompt ten antwoord ,Doe niet zo flauw en let liever op je scherpte-diepte!” Misschien zijn de kinderen werkelijk lastiger geworden maar in ieder geval heeft de fotoamateur het toch veel gemakkelijker gekregen. Zo kan hij o.a. veel korter belichten 1(100 sec. en nog korter is voor velen bereikbaar en voor hem opent dit ongekende mogelijkheden om werkelijk goede en vooral sprekende foto’s te maken. Het kind behoeft nu niet meer te poseren maar kan in actie „vereeuwigd” worden.

LAAT ZE NIET POSEREN
Wanneer oudere personen ontdekken dat zij gefotografeerd worden, zullen zij gauw even gaan voelen of dasje en haar wel goed zitten en vervolgens hun liefste glimlach vertonen en veelal willen moeders wanneer hun kinderen op de foto moeten er ook modelkinderen van maken. Gauw wordt er even door het haar gestreken en dan volgen de instructies elkaar in snel tempo op: ga rechtop staan, doe de knoop van je jasje dicht, kijk eens naar pappie, enz. Ja vergeef mij moeders, maar voelt u al eens deze neiging in u opkomen onderdruk die dan ten spoedigste en bedenk dat een foto die onder dergelijke omstandigheden gemaakt wordt nooit kan slagen. Het wordt ten onrechte ’n imitatie van een stijve ouderwetse foto, terwijl van die kleine belhamels de meest originele, pittige opnamen gemaakt kunnen worden.

FOTOGRAFEER ZE IN EIGEN OMGEVING EN IN HUN SPEL
Een vader of moeder die reeds veel foto’s van zijn of haar kind maakte, zal dikwijls tot de ontdekking komen dat de opnamen, naar mate zij van recenter datum zijn, er niet mooier op worden. Dit komt om dat het kind zich meer en meer bewust wordt van het fototoestel en zodra dit voor de dag gehaald wordt, onnatuurlijk gaat doen en poseren. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen door ze in hun spel te fotograferen zonder dat zij het bemerken dus terwijl het kind vol aandacht in een platenboek bladert, een burcht bouwt op het strand, een klimpartij in het bos verricht, enz. Trouwens elk doen en laten van een kind is de moeite van fotograferen waard; alleen al de gezichtsuitdrukkingen zoals de volle ernst waarmee het spel gespeeld wordt, de ruzie die om een stuk speelgoed ontstaat of de vreugde over een voltooid bouwwerk, leveren kostelijke foto’s op. Het zal ieder opvallen dat van de tien opnamen die ongemerkt gemaakt worden er ook tien niet alleen goed maar zelfs de moeite waard zijn; technische fouten als verkeerde belichting een schérpstelling daargelaten.

EN NU DE TECHNIEK
De verlichting en de belichtingstijden zijn wel de voornaamste punten waarop gelet moet worden. Natuur lijk laten wij ook kinderen niet tegen de zon inkijken, maar wij zorgen voor het veel mooiere zij- of tegenlicht. De belichtingstijden dienen zo kort mogelijk genomen te worden om de snelle afwisseling van reacties in gezicht en houding te kunnen vangen. Ook is door de dan gebruikte grotere diafragma-opening de scherp te-diepte zeer gering, waardoor een onscherpe achtergrond ontstaat die de actie van de gefotografeerde versterkt en niet stoort, maar hierover volgende keer meer. Nu eerst de foto van deze week. welke gemaakt werd door lezer K.M. met box 1/25 sec. bij volle zon, film 27° Sch. Zowel de verlichting als de belichtingstijd hiervan zijn prima. Ook werd hier gezorgd dat de personen niet inde lens kijken en let voor al op de aardige compositie-opbouw, waar ieder direct de driehoek in ontdekt. Een fout die wij zeer veel tegenkomen is hier het stuk stoel dat er bij op staat Op dergelijke dingen moet wel gelet worden, want zoiets stoort en verbrokkelt de aandacht. Bij een vergroting kan deze overtolligheid afgesneden worden, waardoor het resultaat belangrijk aan waarde zal winnen.
Verder lezen

Boekenprinses uit Nuis

zakelijk
Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop, bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25. Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Moerkerk, J.M. - Camera in Kinderland

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Boekenprinses

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Boekenprinses
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekenprinses
    Kamer van Koophandel nummer: 74918257
    NL860073166B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekenprinses een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekenprinses vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Boekenprinses kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.