Duivenvoorden, E. - Het kroningsoproer / 30 april 1980 - recons

Schrijver:
Titel: Het kroningsoproer / 30 april 1980 - reconstructie van een historisch keerpunt
ISBN: 9789029562478
Taal: Nederlands
Uitgever: Arbeiderspers
Bijzonderheden: 2005, 236 pp. Nieuw
Beschikbaar: 6 exemplaren
Prijs: € 10,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Op 30 april 1980 ontwaakt Nederland uit de roes van de jaren zestig en zeventig. Het is een hardhandig ontwaken. Terwijl koningin Beatrix wordt ingehuldigd verandert de hoofdstad voor het oog van de verzamelde wereldpers in een waar slagveld. Verbijstering heerst alom.
Duivenvoorde kreeg als eerste toegang tot de politiearchieven over 30 april 1980 en reconstrueerde uit het geheel van besluiten van de overheid, motiveringen van de actievoerders, beslissingen van de politie, rechtvaardigingen van de arrestanten en reacties in de media een keerpunt in de naoorlogse Nederlandse geschiedenis.
Recensie(s)

Eric Duivenvoorden (geboren in 1962) geeft in deze uitgave een reconstructie van de gevechten tussen de Mobiele Eenheid en de krakersbeweging en andere actievoerders in Amsterdam tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980 in deze plaats. De auteur plaatst deze gebeurtenissen in het perspectief van de ontwikkelingen in de jaren zestig en zeventig en het gepolariseerde klimaat dat in Nederland was ontstaan. Zeer minutieus worden de gebeurtenissen in de hoofdstad van uur tot uur beschreven. Uitvoerige aandacht besteedt hij aan de besluiten van de overheid, de motiveringen van de actievoerders, beslissingen van de politie, de rechtvaardiging van de arrestaties en de reacties van de media. Ofschoon zulke geweldexplosies sindsdien niet meer in Nederland zijn voorgekomen, doet de vraag opgeld of er al reeds in het begin van de jaren tachtig sprake is van een ommekeer in het in het Nederlandse maatschappelijk klimaat, zoals de auteur meent. Het niet al te moeilijk leesbare boek met zwartwitfoto's is vooral bestemd voor politiek en historisch geinteresseerde lezers. Van Duivenvoorde schreef eerder 'Een voet tussen de deur. Geschiedenis van de kraakbeweging in Nederland 1964-1999' (2000)
Drs. J.H. van Capelleveen
Verder lezen

Staatsarchief uit Amsterdam

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Duivenvoorden, E. - Het kroningsoproer / 30 april 1980 - reconstructie van een historisch keerpunt

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Staatsarchief

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Staatsarchief
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Staatsarchief een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Staatsarchief vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Staatsarchief kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.