Mittendorff, Emile - Huizen van Heren. Archeologisch onderzoek

Schrijver:
Titel: Huizen van Heren. Archeologisch onderzoek naar het proces van verstedelijking en de vorming van een stedelijke elite in het Polstraatkwartier van Deventer, ca. 800-1250.
Taal: Nederlands
Uitgever: Gemeente Deventer, Deventer - Reeks : Rapportages Archeologie Deventer. Nr. 20.
Bijzonderheden: Paperback, ingenaaid, 2007, 304 blz. Met foto's, plattegronden, kaarten en als bijlage de CD-rom.
Beschikbaar: 2 exemplaren
Prijs: € 13,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Deventer was in de vroege Middeleeuwen een van de belangrijkste handelsplaatsen van ons land. In de 9de tot en met 13de eeuw lag aan de IJssel een bloeiende nederzetting. Kooplieden brachten handelswaar, sloegen het op en verkochten het door. De handel bracht hen welstand. Vooral in het huidige Polstraatkwartier bouwden zij prestigieuze huizen. Varend op de IJssel werd de blik direct gevangen door de voorname huizen van deze heren In het Polstraatkwartier is vanaf 1948 met tussenpozen archeologisch onderzoek uitgevoerd. In dit rapport zijn al deze onderzoeken voor de vroege Middeleeuwen uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een synthetiserende archeologische studie, waarbij de nadruk lag op verstedelijking, huisbouw, handel en de rol van de stedelijke elite in dit proces. Uit het onderzoek is gebleken dat de nederzetting al in het midden van de 9de eeuw systematisch was verkaveld en handel en ambacht belangrijker waren dan het boerenbedrijf. In de 10de en 11de eeuw waren de percelen dicht bebouwd met grote handelshuizen, waarvan sommige waren voorzien van een moderne heteluchtverwarming. Handelsvoorraden, ambachtelijke resten en veel dagelijks gebruiksgoed als importkeramiek werden opgegraven. De aanvankelijk geheel in hout gebouwde wijk veranderde langzaam. De Deventer handelselite profileerde zich vanaf de 11de eeuw door -naar de standaard van destijds- imposante tufsteen woonhuizen, haast stadskastelen te bouwen. Met dit onderzoek zijn veel open vragen over de verstedelijking van Deventer beantwoord. Het vormt echter ook een vertrekpunt voor toekomstig onderzoek, niet alleen in vroegmiddeleeuws Deventer maar ook in vele andere vroegmiddeleeuwse handelsplaatsen.
Verder lezen

BoekenWO2 uit Raalte

Logo BoekenWO2

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Mittendorff, Emile - Huizen van Heren. Archeologisch onderzoek naar het proces van verstedelijking en de vorming van een stedelijke elite in het Polstraatkwartier van Deventer, ca. 800-1250.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij BoekenWO2

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met BoekenWO2
  • Na uw bestelling ontvangen u en BoekenWO2 een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BoekenWO2 vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • BoekenWO2 kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.