Jan Oudenaarden - Het Feyenoordpad ,een wandeling door de gesch

Schrijver:
Titel: Het Feyenoordpad ,een wandeling door de geschiedenis van voetbalclub Feyenoord en Rotterdam-Zuid
ISBN: 9789079440016
Taal: Nederlands
Uitgever: Deelgemeenten Feijenoord,Charlois,IJsselmonde
Bijzonderheden: 2008,1e druk,63 pp,pb,ringband,veel foto's,gids,Feyenoord ,Rotterdam,nieuw
Prijs: € 9,99 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Het Feyenoordpad, dat een eeuw geschiedenis van de club en van Zuid bestrijkt, begint op de hoek van Damstraat en Persoonshaven, in de wijk Feijenoord. Een paar jongens richtten daar op 19 juli 1908, in café De Vereeniging, voetbalclub Wilhelmina op, het latere en nu honderdjarige Feyenoord. De Wilhelminakerk, waaraan de club zijn oorspronkelijke naam ontleende, is in 1973 gesloopt.

Haast iedere straat op Zuid heeft iets met Feyenoord. Er heeft altijd een ex-speler gewoond, een bestuurder, een excentrieke supporter of vroege geldschieter. Als dat niet het geval is, is er meestal een ondernemer die de naam van zijn zaak aan Feyenoord koppelt. Of dat nu een café is, een kapper, snackbar, kantoorboekhandel of garage. Van de oud-spelers is Coen Moulijn een van de weinigen die zijn (mode)winkel, in Zuidwijk, nog heeft. Andere zaken, zoals de befaamde sigarenwinkel van Rinus Israel aan de Polderlaan, zijn lang en breed opgedoekt.

In de wijken valt de band op tussen nieuwe bewoners, vooral van Turkse en Marokkaanse herkomst, en Feyenoord. Dat is opmerkelijk omdat je onder de meer dan 35.000 seizoenkaarthouders van de club relatief weinig Turkse of Marokkaanse supporters aantreft.

Toch zie je op de Putselaan en omgeving deze jongetjes in Feyenoordshirt een balletje trappen. Net als op de Lange Hilleweg en in de omgeving van de Dordtselaan, Ericaplein en Paul Krugerstraat. Anderen dragen een jack of pet met Feyenoordkleuren. Voor ramen van, naar we vermoeden, jongenskamers hangen rood-witte vlaggen.

De wandeling voert ons langs het Poortgebouw (een Rijksmonument), de belastingdienst, de rechtbank en het nieuwe Luxor Theater. De Wilhelmina Pier laten we voor wat hij waard is. We komen uit bij de Rijnhaven, de toegangspoort naar de voormalige rosse buurt Katendrecht. De wijk was ooit het domein van de in 1989 overleden kunstschilder Dolf Henkes. Hij bracht twee jaar voor de opening van Stadion Feijenoord, in 1938, een grote wandschildering aan in de Olympiazaal van de Kuip.

Het contrast tussen de Kop van Zuid en de omgeving van Rijn- en Maashaven is groot. Zo stijfjes de nieuwe wijk tussen Nieuwe Maas en de Kuip is, zo levendig zijn de straten rondom het Afrikaanderplein, waar het op woensdag en zaterdag ?mart? is. Op de Dordtselaan, veertig jaar geleden een rustige straat, waar nu al jaren recht en onrecht om voorrang strijden, komen uit huizen en winkels heerlijke geuren van exotische kruiden of van vers gebakken broden.

De pest, of misschien wel het mooie, van Zuid is dat de terrassen er net zo dun bezaaid zijn als Ajaxsupporters. Dus ben je haast verplicht het veertien kilometer lange Feyenoordpad in een keer uit te lopen. Niet erg, zolang een fles water maar binnen handbereik is, want de tocht zelf verveelt niet.

We puffen uit op het mooie Patriomium?s Hof en gaan via Zuidplein en Dordtsestraatweg naar Tuindorp Vreewijk. In dit paradijs ruik je Feyenoord net iets minder dan in de Oranjeboomstraat, Joubertstraat en Roentgenstraat (door bewoners van Zuid hardnekkig verkort tot Joubert en Roentgen).

We komen bij de Breebrug, waar miljoenen voetstappen liggen van Feyenoordfans. Boven aan de brug zien we het monument dat met zijn vaste bewoner Feyenoord afwisselend uitnodigt tot gezang, gejuich en onderdrukt lijden: de pas zeventigjarige Kuip.

Markante punten uit de historie van Feyenoord
Het Feyenoordpad wordt beschreven in een uitgave van drie deelgemeenten in Rotterdam-Zuid. Auteur Jan Oudenaarden stippelde ter gelegenheid van 100 jaar Feyenoord drie wandelroutes uit van achtereenvolgens vier, vijf en vijf kilometer, met, voor de voetbalclub, tal van markante punten.

De route begint op de Persoonshaven, waar de auto of fiets kan worden geparkeerd. Wie de hele tocht aflegt, eindigt bij Stadion Feijenoord, op ruim een kilometer afstand van de Persoonshaven en dicht bij NS-station Zuid. Bij elk van drie routes wordt aan het slot informatie gegeven over het openbaar vervoer.
Verder lezen

Boekhandel Snoek uit Rotterdam

zakelijk

Logo Boekhandel Snoek

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jan Oudenaarden - Het Feyenoordpad ,een wandeling door de geschiedenis van voetbalclub Feyenoord en Rotterdam-Zuid

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Boekhandel Snoek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Boekhandel Snoek
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekhandel Snoek
    Kamer van Koophandel nummer: 24397257
    NL815954256B01
    www.boekhandelsnoek.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekhandel Snoek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekhandel Snoek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Boekhandel Snoek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.