Luc Ceuppens, Nils De Schrijver y los chicos de luz de Esperanza

Schrijver:
Titel: Relatos de la calle (verhalen van de straat)
Taal: Nederlands
Uitgever: www.x-oc.com, Borgerhout, 2009
Bijzonderheden: Type: Spriaalband, 91 pag. zeer dik glanspapier zeer goed, teksten en straatfotografie La Paz Bolivia
Prijs: € 17,80
Verzendkosten: € 4,00 (binnen Nederland)
Meer info:
Twee Vlamingen ontmoeten elkaar toevallig in de straten van de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Ze vinden elkaar rond een project dat zij Relatos de la Calle verhalen van de straat, noemen. Luc Ceuppens schrijft korte impressies, momentopnamen en kanttekeningen bij het leven in de Boliviaanse metropool. Nils De Schrijver is fotograaf. Samen met jongeren van Luz Esperanza, maakt hij zwart-witbeelden van El Alto, de arme en hoger gelegen satellietstad van La Paz. Luz Esperanza is een sociaal project om in de vergeethoek belande straatkinderen een tweede kans in het leven te geven. Zo kijken zij en een marginale Vlaming die aangespoeld is in La Paz naar hun stad.
Beeld en woord vormen een indringende kroniek van het dagelijks leven in La Paz. Het gaat niet over de grote politieke verhalen waarin Evo Morales een belangrijke rol speelt, maar over ontmoetingen en observaties die Luc Ceuppens heeft met de man in de straat. Hoewel de achterflap vol staat met politieke symbolen waarin Evo Morales notoir aanwezig is, bevat dit boekje geen diepgaande analyses. Dat hoeft ook niet. Zeker niet voor iemand die Relatos de la Calle schrijft en die goed rondkijkt, onder meer naar de manier waarop politieke correcte toeristen met bedelende kinderen omgaan. "Zelden geven ze fooien of steken ze de vragende handen iets toe. Onder het mom van ‘past niet, mag niet, helpt toch niets’. Ik weet wel, zowel reisgidsen als ontwikkelingsorganisaties drukken je op het hart niets aan bedelende kinderen te geven. Ze horen thuis op school. Educatie is het sleutelwoord. De zaken moeten structureel aangepakt worden." (p. 17) Volgens Ceuppens hebben druppels op een hete plaat wel zin. "Hele gezinnen leven op druppels. Je weet dat het niets uithaalt maar je houdt van de vluchtigheid van de illusie van het moment. Van het sissende geluid van verdampend water op een gloeiende plaat, van de spiegel zonder glas." (p. 17).
Ceuppens heeft ook geen hoge pet op van de zogenaamde alternatieve rugzaktoerist: "Vaak zijn het jongeren op zoek naar vrijheid, indiaanse mystiek of naar zichzelf. Ze klitten bij elkaar, scheppen op over hun bestemmingen en maken zichzelf wijs dat ze het echte Zuid-Amerika leren kennen " (p. 16) Hij noemt het "euforische jongeren die uitzinnig lachen en als een flitsende reclameclip door een – facebookwereld – zonder veel gefilosofeer of gepieker razen." (p. 16)
Ceuppens is natuurlijk ook een reiziger die weet wat het betekent om dagenlange autobusritten door Zuid-Amerika te ondergaan met een slapend kind tegen zijn schouders, een hond aan zijn voeten en vlooien in zijn sokken. Het leidt soms tot mooie passages: "Als je zo zwijgend en in jezelf gekeerd door deze uitgestrektheid trekt, verlies je als het ware je persoonlijke samenhang. Je voelt jezelf uiteenvallen en opgaan in het niets om je heen. Je verliest, alsof ik dat al heb, alle vat op je eigen bestaan. Je bewustzijn deint uit, raakt verstrooid en kan de verbinding met je lichaam niet langer handhaven. Je gaat op je schaduw lijken." (p. 39)
Ceuppens schrijft over de ‘andere’, maar heeft het daardoor natuurlijk ook voortdurend over zichzelf, zoals in de laatste zinnen van ‘De dag staat stil’: "Ik slaap vannacht aan de rand van de wereld, met één voet op de maan. Schoonheid is troost op zichzelf. Verwondering de essentie van het leven. Stel dat ik een ogenblik niet verwonderd zou zijn, dat ik het niet zie, wat is mijn bestaan dan waard?" (p. 41)
Bijzonder boek !
Verder lezen

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten ) Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten. Afhalen is niet mogelijk.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Luc Ceuppens, Nils De Schrijver y los chicos de luz de Esperanza - Relatos de la calle (verhalen van de straat) Luc Ceuppens, Nils De Schrijver y los chicos de luz de Esperanza - Relatos de la calle (verhalen van de straat) Luc Ceuppens, Nils De Schrijver y los chicos de luz de Esperanza - Relatos de la calle (verhalen van de straat) Luc Ceuppens, Nils De Schrijver y los chicos de luz de Esperanza - Relatos de la calle (verhalen van de straat)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.