Haren, Onno Zwier van - Proeve van Nederduitsche treurspellen g

Schrijver:
Titel: Proeve van Nederduitsche treurspellen getrokken uit vaderlandsche gebeurtenissen, inhoudende Agon, sulthan van Bantam, in vyf bedryven, en Willem de Eerste, Prins van Oranje, in drie bedryven. Zwolle, Simon Clement, 1773.
Uitgever:
Bijzonderheden: 8°: A-E 8 F 2, A-E 8 F 4, gepag.: [16] 67 [1] [10] 72 [2] pp. Omslag ontbreekt. Busken Huet, LFK VI; Erenstein, 'Van staatsman tot dichter of: 'Hoe bewijs ik mijn onschuld?'', in: Nederlandse literatuur, een geschiedenis (Groningen 1993), p.334; ...
Prijs: € 136,25
Verzendkosten: € 6,00 (binnen Nederland)
Meer info:
In 'Willem de Eerste', maar vooral in 'Agon' (eerste druk 1769) heeft Van Haren veel van zijn traumatische ervaringen - de incestbeschuldiging door twee van zijn dochters, die leidde tot zijn politieke val - verwerkt. Geen van beide stukken heeft overigens enig succes gehad op het toneel, ondanks de prijzende woorden van zijn tijdgenoot, de beroemde acteur Marten Corver die Van Harens ongepolijste, krachtige verzen ondanks menig kreupelrijm en gallicisme verre prefereerde boven de schoolmeesterachtige verzen van andere toneeldichters. 'Agon' is het eerste Nederlandse drama dat een gebeurtenis uit onze koloniale geschiedenis behandelt. Polak noemt hem ook in dit opzicht een voorlooper en wegbereider van de modernen en Van der Vliet vindt het onbegrijpelijk dat behalve Corver zo weinigen de waarde van dit toneelstuk - weliswaar met weinig handeling maar in 1500 knappe alexandrijnen de verbeelding prikkelend - geschat hebben.
Verder lezen

Arine van der Steur

zakelijk

Arine van der Steur uit Den Haag

Logo Arine van der Steur

Verzending doorgaans al de volgende dag, Niet goed? Geld terug. Zie ook onze webshop www.arinevandersteur.nl

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.