Blok , Gemma . & Joost Vijselaar . [ isbn 9789061686460 ] - Te

Schrijver:
Titel: Terug naar Endegeest . ( Patienten en hun behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis Endegeest 1897-1997 . ) Maarten Biesheuvel verbleef er als patiënt, Jan Wolkers woonde er in zijn jeugd naast. Het gesticht figureert in hun beroemde verhalen -
ISBN: 9061686466
Taal: Nederlands
Uitgever: Boom / SUN, Uitgeverij
Bijzonderheden: genaaide paperback met flappen in als nieuwe staat - 3914 - 1e dr 1998 - 319 p - 800 gr - 17x24 cm
Prijs: € 25,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
- Mellenberg en Serpentina' spetticoat. In Terug naar Endegeest wordt mede aan
de hand van patiëntendossiers het verhaal verteld van de ontwikkeling van
Endegeest in de periode tussen 1897 en 1997. Concrete voorbeelden maken
duidelijk hoe de redenen voor opname in de inrichting veranderden, hoe het bestaan op de
afdelingen er in de verschillende periodes uitzag en wat de introductie van nieuwe therapieën
daadwerkelijk voor patiënten betekende.
Beschreven wordt hoe in Endegeest voor het eerst op grote schaal de psychoanalyse werd benut bij de duiding van de wanen van lijders aan schizofrenie. Getoond wordt hoe in Leiden vroeger dan elders, aan het einde van de jaren twintig al, de psychiatrische voorzorg of de'acute psychiatrie' op grote schaal werd toegepast. Recenter ontwikkelingen die aan de orde komen zijn onder andere de woelige jaren zeventig met hun nadruk op psychotherapie onpersoonlijke groei', de hevige kritiek van de anti-psychiatrie en de oprichting van progressieve afdelingen als de 'Hobbitstee'. Voor de jaren tachtig en negentig komen onder meer de vermaatschappelijking van de GGZ aan de orde, de toenemende aandacht voor het gezin rond de psychiatrische patiënt en de transculturele aspecten van de psychiatrie. Het geheel wordt omlijst door veel foto's en verhalen van ex-patiënt Jacob Maris, geneesheer Henk Jelgersma, Maarten Biesheuvel en Jan Wolkers.

Een schitterend boek over een ruim honderdjarige periode van het psychiatrisch ziekenhuis "Endegeest" in Oegstgeest. De gemeente Leiden heeft tot zeer recent de zorg gehad voor dit ziekenhuis en het is al die jaren nauw verbonden geweest met het universitair medisch-psychiatrisch onderwijs. De eerste geneesheer-directeur was Gerbrandus Jelgersma, die veel belangstelling had voor de door Freud te Wenen ontwikkelde psychoanalyse, Dit boek geeft een uitstekend beeld van de ontwikkeling van een gesloten gemeenschap waar geesteszieke mensen werden behandeld tot een modern zorgcentrum. De nadruk in dit boek valt op de geneeskundige aanpak van de behandeling en de wisselende opvattingen hoe je psychiatrische patiënten kunt behandelen. Aanvankelijk ging men uit van een indeling van ziektebeelden die sterk gericht was op erfelijkheid, lichaamsbouw en karakter en de daarmee corresponderende vatbaarheden voor psychiatrische ziekten. De auteurs hebben voor de beschrijvingen gebruik kunnen maken van een steekproef uit de patiëntendossiers, Zo is ontstaan een beeld van de behandeling, de verhouding van de patiënten tot hun familie, de verpleging en eventueel ontslag. Een prachtig boek met veel zwart-witillustraties.
Verder lezen

DE ESOTERIER uit Amstelveen

zakelijk

Logo DE  ESOTERIER

Specialiteit, Esoterische boeken, in vele genres , ook is er een ruime sortering van vele diverse soorten aanwezig in onze voorraad .
IBAN :NL84INGB0001880405 ( INGBNL2A )

L.M.F.Ottens . 1188BG 204 Amstelveen
info@bocurio.nl of www.bocurio.nl esoterierboeken@gmail.com. KvK 34138285 . BTW No. NL 001177745B36 Mobiel 0618330133
Prijzen zijn inclusief BTW, marge regeling v.t.p., deze wordt niet apart vermeld en exclusief porto.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij DE ESOTERIER

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met DE ESOTERIER
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Bocurio
    Kamer van Koophandel nummer: 34138285
    NL001177745B36
    http://www.bocurio.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en DE ESOTERIER een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van DE ESOTERIER vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • DE ESOTERIER kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.