Peller, P.R.O. = E. Franquinet - Zonen Van Icarus

Schrijver:
Titel: Zonen Van Icarus
Taal: Nederlands
Uitgever: Spectrum, Utrecht, 1e dr. zj.
Bijzonderheden: paperback met omslag 94pp. in goede staat, tek. en foto's in zw/wit stempetje voorin
Prijs: € 7,80
Verzendkosten: € 3,65 (binnen Nederland)
Meer info:
Ik ga u iets vertellen over Mr E. M. C. B. Franquinet, de schrijver van de tot nu toe enige Nederlandse biografie over Jules Verne. Edmond Marie Constant Bernard Franquinet (roepnaam Eddy) werd als zesde en jongste kind van de familie geboren te Maastricht op 6 januari 1896, en overleed op 17 november 1974. Naast de luchtvaart hadden nog vele andere onderwerpen zijn warme belangstelling: literatuur, kunst, levensbeschrijvingen over personen die voor de cultuur van Limburg belangrijk waren, oude boerderijen en gebouwen, natuur in het algemeen en ga zo maar door. Vanaf halverwege de jaren ’20 publiceerde hij bijna ieder jaar wel een boek over een van de genoemde onderwerpen, maar de lucht- en ruimtevaart bleven zijn eerste en grootste liefde.

Franquinet was o.a. mede-oprichter van het comité ‘Vliegveld Zuid-Limburg’, het huidige ‘Airport Aken-Maastricht’. Vanaf 1932 verzorgde hij eenmaal per maand een rubriek voor de KRO radio, getiteld KRO Luchtnet. Na de oorlog nam hij die draad weer op, met als titel De vliegende Hollander op zondagmiddag. Hij hield dit vol tot september 1964. Het was de langste radiorubriek die er ooit op de radio is geweest: 27 jaar! Een ander radioprogramma dat vermeld moet worden is Sprong in het heelal. Deze hoorspelserie werd tussen 1955 en 1958 uitgezonden door de KRO op zondagavond vanaf half tien. Het was een serie met onderwerpen als een vlucht naar de maan en daarna naar Mars van de schrijver Charles Chilton, vertaald door onze Edmond.

Een en ander deed hij onder het pseudoniem P. R. O. Peller, dit op uitdrukkelijk verzoek van de minister van justitie, om enige afstand te bewaren tussen zijn werk als rechter in Roermond en zijn vele schrijverij. Is er iets nieuws onder de zon wat belangenverstrengeling betreft?

In 1929 onderging Edmond Franquinet, samen met zijn vrouw, zijn luchtdoop: met een nieuw éénmotorig Fokker-vliegtuig van de KLM vloog hij van Brussel naar Parijs. In 1930 maakte hij zijn eerste vlucht met een door hem bestuurd sporttoestel. In hetzelfde jaar verscheen zijn eerste boek over de luchtvaart. In 1936 werd Edmond leraar aan het Nederlands Luchtvaart Instituut te Utrecht; in deze periode schreef hij in samenwerking met anderen de eerste Nederlandse Luchtvaart Encyclopedie.

Naast het schrijven van – schrik niet – ruim 800 artikelen in ongeveer veertig verschillende tijdschriften over lucht- en ruimtevaart, de eigen taal en cultuur in Zuid-Limburg, etc. etc., behoorden ook het schilderen, tekenen en fotograferen tot zijn hobby’s, hetgeen mag blijken uit de zeer vele reizen die hij maakte met zijn vrouw in de jaren ’30, ’50 en ’60, waarover hij ware boekwerken samenstelde, geïllustreerd met eigengemaakte foto’s en tekeningen. Ook hield hij regelmatig lezingen over deze reizen, waarbij hij eerst lichtbeelden vertoonde, en later zijn eigengemaakte dia’s.

In totaal schreef Franquinet maar liefst 21 boeken over de al eerder genoemde onderwerpen. Daarnaast heeft hij ook nog eens twaalf vertalingen op zijn naam staan uit het Duits, Frans en Engels, de meeste handelend over science-fiction en ruimtevaart.
Verder lezen

hasselman uit Breda

zakelijk

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 3,90 euro verzendkosten )
Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten.
Afhalen is niet mogelijk.

De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Peller, P.R.O. = E. Franquinet - Zonen Van Icarus

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Hasselman
    Kamer van Koophandel nummer: 51639181
    NL139540805B02
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.