Jansen, Jeroen - Decorum. Observaties over de literaire gepasth

Schrijver:
Titel: Decorum. Observaties over de literaire gepastheid in de renaissancistische poëtica
Taal: Nederlands
Uitgever: Verloren
Bijzonderheden: 2001; een leeslijntje in de rug, verder in zeer goede staat
Prijs: € 19,50
Verzendkosten: € 3,85 (binnen Nederland)
Meer info:
Flaptekst:
Terwijl wij de term 'decorum' vooral interpreteren als 'uiterlijke waardigheid', stond het begrip in de renaissancistische literatuurtheorie voor een natuurlijke, waarschijnlijke uitbeelding. Geslacht, leeftijd en maatschappelijke positie waren bepalend voor de wijze waarop een karakter werd gerepresenteerd. Maar het begrip 'decorum' behelsde in de toenmalige poëtica ook de gepastheid die vereist was voor het vinden van de stof, de ordening en stilistische aankleding van een tekst. In Decorum geeft Jeroen Jansen, vanuit de klassieke traditie, een overzicht van de wijde en veelomvattende functie van deze belangrijke literaire kwaliteit in de Europese letterkunde van de zestiende en zeventiende eeuw. Als opstapje gebruikt hij het benadrukken van de belerende functie van literatuur door veel Nederlandse auteurs. Centraal staat de vraag of er in de zeventiende eeuw sprake was van een (door sommigen veronderstelde) verschuiving in het decorum: vroege auteurs (onder andere Bredero) zouden hun stijl met name op de inhoud afgestemd hebben, bij latere (Fransclassicistische) auteurs zou een gerichtheid op het publiek maatgevend zijn geworden. Jansen laat zien dat het in feite steeds om een inschatting ging: de auteur beoordeelde zichzelf, zijn woorden, het publiek en de omstandigheden om een gepaste, waarschijnlijke, overtuigende en breed geaccepteerde tekst te kunnen produceren.
Verder lezen

Nelleke Vermeer uit Nijkerk

particulier
Ik reageer altijd snel. Hebt u na een dag nog geen reactie gekregen, KIJK DAN IN UW SPAMBOX of box ONGEWENSTE MAIL.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Nelleke Vermeer

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Nelleke Vermeer
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Nelleke Vermeer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Nelleke Vermeer vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Nelleke Vermeer kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.