Heijden, Mr. H.A.M. van - Itenerarium Belgicum

Schrijver:
Titel: Itenerarium Belgicum
ISBN: 9789072770707
Taal: Nederlands
Uitgever: Robas Productions - Facsimile uitgave uit 1996 ?
Bijzonderheden: Hardcover boek met topografische kaarten, 100pp. - als nieuw ! ( ongelezen ? )
Prijs: € 12,00
Verzendkosten: € 4,85 (binnen Nederland)
Meer info:
De voornaamste, zo niet belangrijkste reden waarom kaarten werden en worden gemaakt en gebruikt is het reizen, zowel over zee als over land. Ook toen er van gedrukte kaarten nog geen sprake was - tot ongeveer 1480 - werden er kaarten met de hand getekend om op reis de juiste weg en de juiste richting te vinden.
Nauwelijks was de boekdrukkunst uitgevonden of de eerste reiskaarten verschenen. In 1500 gaf Etzlaub in Neurenberg een kaart in houtsnede uit waarop de 'Romweg' voor de pelgrims werd uitgestippeld.
Dit Itinerarium Belgicum of 'reisgids voor de Nederlanden' past in deze traditie. De op klein formaat gedrukte kaartjes tonen in stippellijn de voornaamste wegen; de namen van de verder verwijderde Steden staan in de marge. De kaartjes stammen vrijwel zeker uit de werkplaats van de gevluchte Mechelenaar Frans Hogenberg in Keulen en zij werden in een reeks soortgelijke publicaties opgenomen. De eerste maal werden zij afgedrukt in een reisatlas voor pelgrims het Itinerarium Christianum met 84 kaartjes, omstreeks 1580 bij dezelfde uitgever verschenen.
Er Staan in de Itinerarium Belgicum twee kaartjes die uit de toon vallen, zowel wat bedoeling, formaat als graveertrant betreft. Het eerste is het overzichtskaartje van de Nederlanden dat slechts in twee of drie van de tien bekende exemplaren van dit atlasje voorkomt. Gewoonlijk staat er een overzichtskaartje in dat beter bij de andere kaartjes past (afb. 1). Het tweede is het kaartje van Kerpen en Loppersum dat op naam staat van Gerard Stempel uit Gouda, een kanunnik die eveneens zijn toevlucht in het neder-Duitse grensgebied had gezocht. Het is niet geheel duidelijk waarom een kaart van dit minder belangrijke gebied in deze reisgids werd opgenomen, maar dank zij het feit dat het is gedateerd en dat uit de 'Catalogus Auctorum' van Ortelius bekend is dat Hogenberg dit kaartje heeft gemaakt, wordt de identificatie van het atlasje vergemakkelijkt.
Belangwekkend is de titelbladzij de van de atlas. Zij is een uiting van terneergeslagenheid over de toestand in de Nederlanden: vrouwe Belgica in wanhoop met loshangend haar; achter haar branden de steden; de Spanjaarden roven haar bezit en haar vernielde schatten liggen om haar heen. De situatie was in 1587 inderdaad bijna wanhopig: de Spaanse furie, de val van Antwerpen en Willem van Oranje, de hoop van het vaderland, werd vermoord. Kort na deze kleine atlas gaf Hogenberg nog een atlas van de Nederlanden uit op een enigszins groter formaat met een nog wrangere titelbladzijde: hier troont bovenaan vrouwe Belgica in haar bloei en voorspoed; daaronder hetzelfde droevige tafereel als in het Itinerarium Belgicum, met de veelzeggende spreuk 'Belgica florens, Belgica destructa', de Nederlanden in hun bloei en de Nederlanden in hun ondergang
Dit Itinerarium Bekicum is een van de allereerste nationale atlasjes van de Nederlanden. Dénucé en Van 't Hoff hebben vele jaren geleden gediscussieerd over de vraag welke de eerste nationale atlas van de Nederlanden is geweest. Zowel Ortelius als Mercator hadden omstreeks 1586 een atlas samengesteld met kaarten van de Nederlandse provinciën die uit hun grote atlas waren gelicht. Maar in deze discussie werd het Itinerarium Belgicum helemaal vergeten. Misschien heeft Hogenberg een goede inval gehad door naast die dure grote atlassen van de Nederlanden snel een goedkope pocket-uitgave op de markt te brengen.
Verder lezen

Maaszicht uit Maasbracht

zakelijk

Logo Maaszicht

* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België vanaf € 30,- GÉÉN portokosten!
Betaling na ontvangst boeken!
Betaling via PayPal is mogelijk!
SNELLE LEVERING 1 tot 2 WERKDAGEN!
PORTOKOSTEN:
NEDERLANDSE ZENDINGEN via postNL aan Nederlandse tarieven.
Boek tot 350 gram 3.84 euro
Boek boven de 350 gram 4.50 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 6.25 euro //
BELGISCHE ZENDINGEN via Bpost aan Belgische tarieven
Boek tot 350 gram 3.50 euro
Boek boven 350 gram 5.80 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 7.70 euro
ANDERE LANDEN OP AANVRAAG.
Boeken altijd degelijk en professioneel verpakt.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Maaszicht

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Maaszicht
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Maaszicht
    Kamer van Koophandel nummer: 82148783
    NL003646714B82
  • Na uw bestelling ontvangen u en Maaszicht een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Maaszicht vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Maaszicht kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.