Bergen, Carolien van - Verlangen naar onsterfelijkheid

Schrijver:
Titel: Verlangen naar onsterfelijkheid
ISBN: 9789055733255
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Damon, 2002
Bijzonderheden: 224 pp, paperback, in goede staat (gesigneerd met datum)
Prijs: € 2,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Hoe modern is het verlangen naar onsterfelijkheid nog? De kloof tussen wetenschap en religie is breed. De ziel is volgens velen te reduceren tot een verzameling hersenprocessen. Het idee van een hemel spreekt steeds minder aan. Daarmee lijkt onsterfelijkheid een ouderwets idee. Niets is minder waar. Het verlangen naar onsterfelijkheid is levend als nooit tevoren.

Hoe benader je onsterfelijkheid?

Of en in welke vorm onsterfelijkheid bestaat, zal pas blijken na de dood. Maar ook daarvoor valt er genoeg te zeggen over onsterfelijkheid zonder te vervallen in heikele geloofsdiscussies. Daartoe is enige afstand tot het onderwerp noodzakelijk. Onsterfelijkheid geeft antwoord op een drietal levensvragen: rond de angst voor de dood, de zin van het bestaan en de grondslag van de moraal. Deze kaders vormen de achtergrond van dit onderzoek.

Waar moeten we zoeken?

Uitspraken over onsterfelijkheid zijn te vinden in filosofie, psychologie, theologie en literatuur. Zowel religie als wetenschap geven verklaringen voor onze verlangens te blijven leven, zin te geven aan het bestaan en morele kwesties. Een brede benadering toont de reikwijdte van tradities uit oost en west, heden en verleden, wel of niet religieus.

Vormen van onsterfelijkheid

Onsterfelijkheid kan vele gedaanten aannemen, zoals een persoonlijk voortbestaan in een hiernamaals. Maar houdt de hemel in dat we voor eeuwig God toezingen, hebben we een lichaam, worden we herenigd met onze familie? De vraag wat er nu eigenlijk blijft bestaan en - in het verlengde daarvan - wie ik eigenlijk ben dringt zich hier op.

Reïncarnatie betekent dat er 'iets' van ons blijft bestaan dat de dood van het lichaam overleeft. In de hindoeïstische opvatting is dit meer een persoonlijk principe dan in het boeddhisme. Bij veel opvattingen van reïncarnatie speelt het morele principe van karma een belangrijke rol, maar dit is niet universeel.

Mystieke onsterfelijkheid is een vorm van onsterfelijkheid die voorbij gaat aan de grenzen van tijd, ruimte en individualiteit. Dit ideaal is vormgegeven in verschillende tradities, zoals de Indiase Katha Upanisjade, de neoplatonistische filosofie van Plotinus en het denken van Spinoza. Deze veelal religieus geïnspireerde vormen van onsterfelijkheid zijn in de ogen van sommigen dermate ongeloofwaardig, dat zij zich richten op de eindigheid van ons bestaan. Epikuros, Montaigne en Hume geven antwoord op de vraag hoe we kunnen leven met het besef van onze sterfelijkheid.

Wereldse onsterfelijkheid

Het alternatief tussen de meer religieus geïnspireerde vormen van onsterfelijkheid en de volledige ontkenning hiervan, ligt in een aantal wereldse vormen van onsterfelijkheid: het voortleven via anderen via genetisch en ander lichamelijk materiaal, of door onze idee'n, constructies, romans of opvoeding op hen over te dragen. Maar in hoeverre kan ik nog zeggen dat 'ik' blijf bestaan als alleen mijn naam, bezit of genen blijven bestaan?

De meest concrete manier van voortleven is niet sterven. Medische wetenschap en onsterfelijkheidselixers appelleren aan dit verlangen, het bestaan van invriezingstechnieken om mensen ooit te kunnen genezen van dodelijke ziekten is hier eveneens op gericht. Maar waarin ligt de zin van een eeuwig bestaan?

Wie leeft verder?

Het brede scala van invullingen van onsterfelijkheid overziend, blijken de drie hoofdvragen alleen te kunnen worden beantwoord als ook de vraag naar wie of wat onsterfelijk is in ogenschouw wordt genomen. Er is een verband tussen de invulling van het begrip 'identiteit' en de aard van de onsterfelijkheid die wordt voorgehouden.
Verder lezen

Boekenprinses uit Nuis

zakelijk
Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop, bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25. Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Bergen, Carolien van - Verlangen naar onsterfelijkheid

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Boekenprinses

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Boekenprinses
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekenprinses
    Kamer van Koophandel nummer: 74918257
    NL860073166B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekenprinses een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekenprinses vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Boekenprinses kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.