Multon, Edward (ps. van H.N. van der Voort) - Machinegun Kelly!

Schrijver:
Titel: Machinegun Kelly!
Taal: Nederlands
Uitgever: A.L. van Kersen
Bijzonderheden: z.j. (~1950), 1e druk, 192 pp, gebonden met FRAAI stofomslag, in goede staat
Prijs: € 17,00 (Excl. verzendkosten)
Verzendkosten: € 3,80 (binnen Nederland)
Meer info:
Flaptekst:
Als de bekende archeoloog en amateur-detective Joe Gray uit Peru terugkeert naar New York, ontvangt hij tijdens een oponthoud in een hotel in Florida een nogal vreemd aandoende dreigbrief waarin hem door de Hidalgos Negros bevolen wordt zijn speurtochten in Peru te staken. Daar de Hidalgos Negros, een groep Spaanse rovers en politieke intriganten echter al eeuwen dood zijn, hecht Gragy geen waarde aan het rare briefje. Bij zijn terugkeer te New York blijkt het echter bittere ernst te zijn. Hij wordt opnieuw bedreigd en er wordt een aanslag op hem gepleegd, waarbij een meisje, Karin Wilson, dat op het ogenblik van de aanslag haar huis verlaat levensgevaarlijk gewond wordt. Joe Gray schiet de aanslagpleger overhoop en daarna ontwikkelt zich een geheimzinnige tragedie, vol vreemde gebeurtenissen waarbij de politie medespeelster wordt. Tegenover de onbekenden die Gray's leven opnieuw bedreigen staat evenwel een raadselachtige figuur, die men alleen kent onder de naam Kelly. Deze Kelly slaat kort daarna toe in Greenwich Village waarbij vijf leden van de gang met de Spaanse naam het leven lieten. Inmiddels verdwijnen mensen en moet men Gray onder bewaking stellen, ter wille van zijn eigen veiligheid. Dave Mac Millan, bijgenaamd de Fat, die de leiding heeft bij het onderzoek, schiet niet hard op. De nevels blijven hagen tot er iets gebeurt, waardoor Gray een sensationele ontdekking doet. Het is echter Peter Finch die de ware toedracht van alles verduidelijkt en het wel goed schijnt te vinden dat mister Kelly zoveel doden maakt. Na afloop feliciteert Finch de man, waarom alles draaide, Joe Gray doch niet zozeer met de goede afloop van de dodelijke intrige, waarvan hij zelf het middelpunt was, doch in het bijzonder met zijn verloving met Karin Wilson het meisje dat ten dode gedoemd scheen doch door dokter Cartwright werd gered. Machine-Gun Kelly! een thriller van uitzonderlijke spanning.

Edward Multon was het pseudoniem van de man die de meeste misdaad- en semi-misdaadromans in Nederland schreef: De Rotterdammer Herman Nicolaas van der Voort, geboren op 15 november 1900 en overleden op 2 mei 1982. 'De Chinees van boven de Moerdijk' werd hij gekscherend genoemd wanneer hij de naam Tsjang Wei Foe gebruikte. Een andere bijnaam was 'De Keizer van de buurtbibliotheek'.


Herman Nicolaas van der Voort had tientallen aliassen

Al op 19-jarige leeftijd produceerde hij zijn eerste boekjes. Het begon pas storm te lopen in 1939. Onder de naam Edward Multon introduceerde van der Voort onder meer De Helsche Patrouille over een niet te verslaan trio uit het vreemdelingenlegioen. De Multons gingen in de jaren veertig tot en met zeventig van de vorige eeuw met duizenden over de toonbank. In iedere wijkbibliotheek waren wel een of meerdere 'Multons' te vinden: spannende verhalen geschreven in een krakkemikkige stijl die bol stond van de puntjes en de uitroeptekens....!

Van der Voort schreef snel, soms wel eens een roman per week ('Sneller dan Vestdijk', zei hij zelf wel eens). Hij werkte eerst met uitgeverij De Stuw, maar vanaf het moment dat uitgeverij Van Kersen zijn boeken ging uitgeven was het eind zoek. Van Kersen las de manuscripten nooit, voorzag via een goedkope tekenaar de covers van een spannende stofomslag en klaar was Kees.

De onder Tsjang Wei Foe verschenen boeken kwamen overigens uit bij N.V. Internationale romanuitgaven Groningen en bij World Pocket Books. In zijn boeken stonden af en toe Engelse subtitels, alsof het hier vertalingen van Amerikaanse pockets betrof, de naam Multon wees ook al in die richting.

De auteur had een vaste formule. Bijna elk boek telde 190 pagina's, oftewel zo'n 70.000 woorden. In totaal verschenen 185 romans onder het pseudoniem Edward Multon, 89 verschenen er in herdruk met een andere cover en dan waren er ook nog de pulpblaadjes.

Van der Voort schreef detectives, politieromans, avonturenromans, verhalen uit de kosmos, de FBI in New York, oorlogsboeken, boeken over piraten en licht erotische romans (zoals o.a. onder de naam Tsjang Wei Foe).

Ik kon 31 pseudoniemen achterhalen die van der Voort gebruikte: Edward Multon, Jules Moran (in Frankrijk spelend, 49 stuks), Maurice Granville (erotisch, 26 stuks), Hamad Al-Salim, Gunther Braun, Francis Brooks, John Brooks, Norman Campbell, Edgar Cooper, Erni Davis, Jean-Louis Doré, Luc Dumal, Captain Gordon Flynt, John Alden Gilbert, Stanley S. Jones, Ozaki Kamakura, Peter Kasnow, Werner Klaus, Hans Klinger, Esther Mardó, Ramon Mendoza, George Miller, Lina Monelli, Jefferson Moore, Peter O' Brien, Peter Robbins, Michael de Rojas, Jean Roussel, Donald Russell, Jack White, Adolf Wilmer, Tsjang Wei Foe en zelfs een paar onder zijn eigen naam. Ik telde 373 boeken: wat je noemt een veelschrijver.

De boeken van Multon zijn tegenwoordig gewild als verzamelobject. Vooral de mooie omslagen spreken tot de verbeelding. Machinegun-Kelly is een zeldzaam exemplaar.
Verder lezen

Keetje uit Nieuwveen

Logo Keetje

Welkom bij boekwinkeltje Keetje.

U ontvangt een e-mail met betaal informatie na uw bestelling. Boeken worden na ontvangst van betaling verstuurd. Zendingen meestal dagelijks doch ten minste 3x per week.

Alle boeken zijn verpakt in transparante beschermende folie en worden bewaard in een frisse en goed geconditioneerde ruimte. De boeken op de foto's zijn de echte exemplaren.

De verzendkosten staan bij elk boek apart vermeld.

PostNL brievenbuspost vanaf € 3,40 tot € 3,80.

Pakketpost:
KIALA/UPS (pick-up) tot 15 kg € 4,50
DPD: tot 20 kg € 6,30
PostNL tot 10 kilo: € 6,95
Verzekerd verzenden € 8,15

Tarieven België
DPD tot 20 kg € 7,15
DPD (pick-up) € 6,65

U kiest zelf uw verzendwijze.

Verzend- en evt. retourkosten voor rekening van koper. Verzending voor risico van de ontvanger. Verzekerd verzenden mogelijk. Afhalen in Nieuwveen mogelijk. Mail me gerust als u meer informatie wilt hebben. Koop Slim! Bestel meerdere boeken tegelijk en bespaar op de porti-kosten.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Multon, Edward (ps. van H.N. van der Voort) - Machinegun Kelly! Multon, Edward (ps. van H.N. van der Voort) - Machinegun Kelly! Multon, Edward (ps. van H.N. van der Voort) - Machinegun Kelly!

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Keetje

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Keetje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Keetje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Keetje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Keetje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.