Perron, E. du - De mooiste gedichten. Blijf tot uw laatste grom

Schrijver:
Titel: De mooiste gedichten. Blijf tot uw laatste grom mijn vriend
ISBN: 978035122802
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Bert Bakker
Bijzonderheden: 2001, 61 pp. Paperback
Prijs: € 5,95 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Nieuw, ongelezen. E. du Perron (1899-1940) behoorde in zijn tijd tot de vernieuwers van de moderne poëzie. In de stijl van Nijhoffs 'poésie parlante' luidde hij de zogenaamde anekdotische poëzie in, die de strijd aanbond met symbolische poëzie. Hij gaf de voorkeur aan het alledaagse woord en de gewone praattoon.
Du Perron was in de jaren '30 een invloedrijk letterkundige. Samen met Menno ter Braak leidde hij het belangrijke literaire tijdschrift Forum. Hij was een veelzijdig schrijver van romans, essays, gedichten, waarin hij zich uitsprak tegen het estheticisme en voor 'gewone taal'. In 1930 verscheen de poëziebundel 'Parlando', in 1975 voor het laatst herdrukt. Een aantal gedichten (bijv. 'Sonnet van burgerdeugd') en regels ("Vaarwel, Clary. Ik wens u geen geluk" of "De poezie blijft, naakt en ongekromd, / een tijdverdrijf voor enkle fijne luiden") leeft nog wel voort, maar gelukkig is er nu deze bloemlezing om nader met Du Perrons poëzie kennis te maken. Samensteller en inleider is literair criticus van de Volkskrant Arjan Peters. Hij doet dat adequaat en zelfbewust: “Ik bedoel te zeggen dat er buiten deze collectie nog veel meer gedichten van Du Perron te ontdekken zijn. Maar geen betere.” In deze bundel van 36 verzen valt er inderdaad, ook voor de hedendaagse lezer, veel moois en puurs te ontdekken.

Charles Edgar du Perron (meestal aangeduid als E. du Perron; West-Java 2 november 1899 — Bergen 14 mei 1940) was een Nederlands dichter, criticus en prozaschrijver. Hij richtte samen met Menno ter Braak en Maurice Roelants het invloedrijke literaire tijdschrift Forum op.
Du Perron groeide op in Nederlands-Indië, waar zijn vader ondernemer was. Hij had een onbekommerde jeugd, doorliep een beperkte en weinig consistente schoolcarrière en maakte zich niet veel zorgen over de toekomst. Du Perron werkte in Indië enige tijd als journalist en correspondent. Gedurende die tijd zocht hij contact met lokale jonge intellectuelen en andere geestverwanten, met wie hij stimulerende contacten onderhield. In 1921 verhuisde hij naar Europa met zijn ouders, die zich in 1926 in België vestigden op een kasteeltje in Gistoux. Zijn eerste manuscripten gaf Du Perron uit op eigen kosten. Hij ging op het kasteel bij zijn ouders wonen, maar voelde zich in België niet op z'n plaats en zocht afleiding in Parijs, Brussel en Nederland. Du Perron mengde zich intensief in het literaire en artistieke leven van die tijd; zo was hij goed bevriend met de Franse schrijver en politicus André Malraux, de schilder Carel Willink en met Paul van Ostaijen. Desondanks viel het dagelijks leven in de praktijk tegen; hij keerde in 1939 teleurgesteld terug naar Nederland, waar hij zich vestigde in Bergen (N.H).
Hij overleed vrijwel tezelfdertijd als zijn vriend Ter Braak, op 14 mei 1940 tussen tien en elf uur 's avonds, kort nadat op de radio de Nederlandse capitulatie voor de Duitse legers bekend was gemaakt. Ter Braak echter had zijn dood zelf gekozen. Du Perron, die aan angina pectoris leed, stierf aan een hartaanval. Volgens zijn biograaf speelde Du Perrons opwinding over de Nederlandse capitulatie hierbij een rol.
Verder lezen

Van Slingelandt uit Den Haag

particulier

Logo Van Slingelandt

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Van Slingelandt

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Van Slingelandt
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Van Slingelandt een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Van Slingelandt vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Van Slingelandt kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.