Verhave , Joke . & Peter Verhage . [ isbn 9789057305177 ] 2418 ( Cadea

Schrijver:
Titel: Geknipt! ( Geschiedenis van de papierknipkunst in Nederland . ) Nederland kent een rijke traditie van papierknippen. De oudste knipsels stammen uit de zestiende eeuw, toen alleen de gegoede stand over papier, mes en schaar beschikte. -
ISBN: 9789057305177
Taal: Nederlands
Uitgever: Walburg Pers .
Bijzonderheden: gebonden met harde kaft in als nieuwe staat - 2418 - 1e dr 2008 - 207 p - 1230 gr - 22,8x28,8 cm
Prijs: € 45,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
- De knippers beeldden de eigen omgeving uit, een bijbelverhaal, de namen van een bruidspaar of een jachttafereel, variërend van klein priegelwerk tot gigantische gedenkstukken.

Van de duizenden knipsels die in de loop der tijden gemaakt zijn, is door de tand des tijds weinig overgebleven. Men was dan ook bijna vergeten dat de `schaarkunst' bij uitstek in Nederland een bloeiende kunstnijverheid, liefhebberij of broodwinning was. Ondanks onze lange traditie werd er in de eerste helft van de 20ste eeuw nauwelijks meer geknipt in ons land. De kunstvorm leek tot uitsterven gedoemd.

Aangezien er nauwelijks literatuur beschikbaar was over oud Nederlands knipwerk, startte verzamelaar/restaurateur/knipster Joke Verhave samen met haar echtgenoot Jan Peter een onderzoek naar de achtergronden van de makers, ontvangers en gelegenheden van de knipsels. Met de oprichting in 1983 van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst (NVP) zetten zij deze vorm van volkskunst weer op de kaart. In de afgelopen kwart eeuw is de kennis van de knipgeschiedenis enorm uitgebreid. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de NVP bracht een collectief van deskundigen alle beschikbare kennis over papierknipkunst samen in deze rijk geïllustreerde uitgave. Een inkijkje in de betekenis van papierknipsels en knippers in vier eeuwen maatschappelijk en familieleven in Nederland.


Dit prachtige boek met een overzicht van de Nederlandse papierknipkunst vanaf de zeventiende eeuw tot en met de twintigste eeuw is een standaardwerk en vervult een leemte op dit gebied. Het is uitgebreid geillustreerd met goede reproducties die de diversiteit van papierknipwerk zoals dat in de loop der eeuwen is uitgevoerd goed illustreren. De afbeeldingen zijn zeer fraai en geven een inkijkje in een kunst met een enorme rijkdom die bijna vergeten is. De papierknipkunst is een oude kunst die halverwege de zeventiende eeuw in Nederland (met name in Noord-Holland) zeer populair werd. Knipsels werden ter decoratie aan de muur gehangen, als bladwijzer gebruikt, of als huwelijksgeschenk. In 1983 publiceerden beide auteurs, die zich al jaren met het onderwerp bezighouden al een voorloper: 'Schaar-kunst: ontwikkeling van de papierknipkunst in Nederland'. Het boek besluit met een notenlijst, Engelse samenvatting en een uitgebreid lexicon van knippers. Interessant voor (kunst)historici, liefhebbers van volkskunst, maar studenten aan een kunstacademie zouden er ook eens in kunnen kijken. Een succesvolle Amerikaanse kunstenaar als Kara Walker (1969) geeft bijvoorbeeld op een hedendaagse manier invulling aan de knipkunst.
Verder lezen

DE ESOTERIER uit Amstelveen

zakelijk

Logo DE  ESOTERIER

Specialiteit, Esoterische boeken, in vele genres , ook is er een ruime sortering van vele diverse soorten aanwezig in onze voorraad .
IBAN :NL84INGB0001880405 ( INGBNL2A )

L.M.F.Ottens . 1188BG 204 Amstelveen
info@bocurio.nl of www.bocurio.nl esoterierboeken@gmail.com. KvK 34138285 . BTW No. NL 001177745B36 Mobiel 0618330133
Prijzen zijn inclusief BTW, marge regeling v.t.p., deze wordt niet apart vermeld en exclusief porto.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Verhave , Joke . & Peter Verhage . [ isbn 9789057305177 ] 2418 ( Cadeauwaardig exemplaar . ) - Geknipt!  ( Geschiedenis van de papierknipkunst in Nederland . ) Nederland kent een rijke traditie van papierknippen. De oudste knipsels stammen uit de zestiende eeuw, toen alleen de gegoede stand over papier, mes en schaar beschikte.  -

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij DE ESOTERIER

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met DE ESOTERIER
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Bocurio
    Kamer van Koophandel nummer: 34138285
    NL001177745B36
    http://www.bocurio.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en DE ESOTERIER een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van DE ESOTERIER vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • DE ESOTERIER kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 6 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.