Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk m

Schrijver:
Titel: Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016
Taal: Nederlands
Uitgever: Historische Vereniging Oud-Dordrecht 2017
Bijzonderheden: Ingenaaide paperback met flappen 248 pagina`s Met veel foto's . het boek is in nieuwstaat !
Prijs: € 8,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Het Jaarboek Meesterlijk Metselwerk behandelt een uniek fenomeen, de ‘Dordtse gevel’: een bijzonder geveltype dat ook buiten Dordrecht zo genoemd wordt. Welke stad kan bogen op een ‘eigen’ geveltype?

Wat is een Dordtse gevel? Iedereen die een wandeling maakt door de oude binnenstad van Dordrecht zal er wel een paar tegenkomen: die typische geveltjes ‘met de dikke wenkbrauwen’. Boven de eerste verdieping komt het metselwerk met een kunstige profilering naar voren. In de bogen boven de vensters herkennen we een klaverblad met kleine lelies op de punten. Met een beetje geluk is de trapgevel nog aanwezig en zijn ook de ‘kopjes’ onder de boogeinden en in de waterlijsten bewaard gebleven.

Omdat het Dordtse metselaarsgilde deze gevel vanaf 1584 gebruikte als meesterproef, is dit type in de twee eeuwen daarna bijna ongewijzigd toegepast. Iedere metselaar die meester wilde worden, moest (in z’n eentje!) zo’n gevel kunnen opmetselen. Pas met de opheffing van het gilde in 1798 kwam er een einde aan deze praktijk. In de eerste helft van de 17de eeuw was de stijl van de Dordtse gevel populair en werd deze ook toegepast in ‘vrije’ gevels, die niet als meesterproef zijn gebouwd. Veel Dordtse gevels zijn in de eeuwen daarna gesloopt: er zijn in totaal 58 Dordtse gevels bewaard gebleven.

Alle aspecten van de Dordtse gevel komen in dit rijk geïllustreerde boek aan bod. Er wordt ingegaan op het ontstaan en de specifieke kenmerken van het geveltype, op het metselaarsgilde, en op verwante gevels in Dordrecht en daarbuiten. De tweede helft van het boek bevat een beschrijving van de in totaal 118 nog bestaande en inmiddels verdwenen Dordtse gevels. Om het opzoeken van specifieke gevels gemakkelijk te maken, bevat het boek een kaart met de locaties van de Dordtse gevels en een index op adres.
Verder lezen

Waterman Books uit Dordrecht

particulier

Logo Waterman Books

Na betaling ontvangt u goed verpakt en zo snel mogelijk uw bestelling, Bij bestellingen boven de € 50,- betalen wij de verzendkosten (binnen Nederland) Als de boeken niet door de brievenbus kunnen en als pakket verzonden moeten worden via PostNL rekenen wij € 5,-

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016 Markusse, Jeroen - Megens, Loet - Sigmond, Kees - Meesterlijk metselwerk. De Dordtse gevel (1584-1798). Jaarboek 2016

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Waterman Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Waterman Books
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Waterman Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Waterman Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Waterman Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.