Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Prichard, Caradog. - In de maneschijn.

Schrijver:
Titel: In de maneschijn.
Taal: Nederlands
Uitgever: Podium, Amsterdam, 2003
Bijzonderheden: Zeer nette paperback met flappen, 223 pag., ISBN 9789057591655
Prijs: € 3,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting

In de maneschijn verhaalt over de intense verhouding van een gevoelige kleine jongen met zijn verdrietige moeder in de heuvels van Wales. Is zijn leven eerst nog speels, avontuurlijk en belofteol, als de jongen en zijn vrienden Hugh en Moi opgroeien, begint hun leven langzaam uiteen te vallen en leiden tragische gebeurtenissen tot een schokkende climax.
Prichards prachtige stijl, zijn oog voor zowel het komische als donkere, het platvloerse en hogere, maken In de maneschijn tot een onvergetelijke, klassieke roman over een kwetsbaar jongensleven in de handen van het lot. Dat de virtuoze roman van Caradog Prichard buiten de grenzen van Wales tot op heden nagenoeg onbekend bleef, zal zijn oorzaak vinden in de vertraging waarmee dit boek uit het Welsh werd vertaald in het Engels. In 1961 verscheen het in het Welsh als Un Nos Ola Leuad. Pas in 1995 zag een Engelse vertaling (One Moonlit Night) het licht.
Recensie(s)
Een gevoelige jongen groeit 1914-1920 op in een stadje in Wales als enig kind van zijn moeder, die kort na zijn geboorte weduwe werd. De nerveuze vrouw, die het bestaan als arme weduwe moeilijk vindt, huilt veel, neemt het haar man kwalijk dat hij stierf en zoekt troost in godsdienst. Als haar zoon een tiener is, wordt het leven haar de baas en moet ze worden opgenomen in een gesticht. De gevoelige jongen, die dat niet kan verwerken, komt in huis bij zijn oma, die wil dat hij na school in de steengroeve gaat werken. Omdat hij zeeman wil worden, loopt hij weg naar Liverpool, maar voor hij gaat heeft hij zijn eerste seksuele ervaring, die door zijn problematische verhouding tot vrouwen fataal afloopt. Dit deels autobiografische verhaal van de Welshe journalist en dichter (1904-1980) is een klassieke Welshe roman met nostalgische en poetische elementen uit de Keltische verhaalcultuur, die een realistisch beeld geeft van de armoe van het gezin en heel indringend de beklemmende relatie van het gevoelige kind met zijn nerveuze moeder beschrijft. Vertaling en nawoord zijn goed. Omslagillustratie in kleur van een verlaten Welsh landschap. Paperback; nomale druk.

Drs. Madelon de Swart
Verder lezen

Ankerboek uit Uithuizermeeden

Algemeen antiquariaat. zie ook; http://ankerboek.boekwinkeltjes.nl

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Prichard, Caradog. - In  de maneschijn.