Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis

Schrijver:
Titel: De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis
Taal: Nederlands
Uitgever: Antwerpen, Jan van Waesbergen, 1650
Bijzonderheden: 16 pp., zonder band, zoals uitgegeven, bestaande uit twee losse katernen. 19 x 15 cm Conditie: Zeer goed.
Prijs: € 145,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Schotschrift tegen de Bickers, de belangrijkste ondernemersfamilie van Amsterdam die zeer kritisch was over het huis van Oranje met de monarchie, en een republiek voorstonden.

"Nootwendige Aenmerkinge Op een Fameus Libel, ghenaemt de Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis. Nevens een verdedinge van de heylige geunieerde Souveraineteyt. Gestelt door een Lief-hebber van de Vryheyt."

De familie Bicker was een invloedrijk Amsterdams regentengeslacht. Zij hadden het bestuur over de stad Amsterdam. Ten tijde van de Gouden Eeuw bekleden verschillende Bickers belangrijke functies in de VOC en andere instanties. Ze behoorden tot de rijkste families van het gewest Holland.

De Bickers stonden als republikeinen zeer kritisch tegenover het huis van Oranje. Samen met Johan de Witt streefden ze naar afschaffing van het Stadhouderschap. Ze wilden dat de 7 Nederlanden niet door 1 persoon geregeerd werden. Het schotschrift gaat hier op in.
De Bickers schonken schepen en zilver aan Spanje en wilden graag de achtjarige oorlog beëindigen. Hierdoor kwamen ze in conflict met de stadhouder, de provincies Zeeland en Utrecht en de gereformeerde predikanten. Na de vrede van Munster waren de Bickers van mening dat een paraat leger niet nodig was. Hierdoor kwamen ze in conflict met prins Willem II.
In Amsterdam ontlenen Bickerseiland en Bickersgracht haar naam aan de Bickers.
In het boek ‘De geschiedenis volgens Bicker’ uit 2018, duikt Mariëlle Hageman in de familiegeschiedenis. Nazaat Jan Bernd Bicker vlucht weggedoken in een trekschuit in 1787 uit Amsterdam voor woedende Oranjeklanten die jagen op aristocraten. Die situatie is de optelsom van het conflict tussen de Bickers en de Oranjes beschreven in dit 17e eeuwse schotschrift.
Bicker belandt in Parijs, is ooggetuige van de Franse Revolutie, spreekt Napoleon in Brussel, keert terug naar Amsterdam. Bicker neemt deel aan het eerste parlement van Nederland. Hij ontmoet John Adams, de latere Amerikaanse president die aan Bickers advies vraagt over de onafhankelijkheidstrijd. Een week later zorgt Bicker ervoor dat 'de republiek' Amsterdam de Verenigde Staten van Amerika als eerste erkennen.
Dit werk uit 1650 is een belangrijk associatief werk rond de Bickers, Amsterdam en de relatie Amerika-Nederland. De Amerikanen keken namen zelfs voor hun Declaration of Independence het Nederlandse Plakkaat van Verlatinghe, uit 1581, als voorbeeld.
Verder lezen

Schatgraven uit Amsterdam

particulier

Logo Schatgraven

Schatgraven is geen winkel, maar afhalen op afspraak mag.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis Bickers - De Bickerse Beroerte Ofte den Hollantsen Eclipsis

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Schatgraven

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Schatgraven
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Schatgraven een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Schatgraven vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Schatgraven kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.