(Vilmos Huszár) - Spinoza - Drie boeken uit het bezit van Vilm

Schrijver:
Titel: Drie boeken uit het bezit van Vilmos Huszár, door hem bestudeerd en opnieuw gebonden.
Taal: Nederlands
Uitgever: UNIEK!
Bijzonderheden: Meer afbeeldingen op www.artistiekbureau.com
Prijs: € 1 200,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
1. Benedictus de Spinoza Ethica op meetkundige wijze uiteengezet en verdeeld in vijf hoofdstukken […] Uit het Latijn door W. Meijer.
Amsterdam: S.L. van Looy, 1905. Heelperkament. (6), xviii, 316 p. Met uitvouwkaart. Tweede druk. Band iets verweerd. Opnieuw afgesneden.
Ex libris Vilmos Huszár, Jeanne Huszár-van Teylingen en Bertie Huszár op de binnenzijde van het voorplat: ‘VHJB’ [originele ets, ontwerp Vilmos Huszár, ± 1910]; naam Jeanne van Teylingen in inkt op de Franse titel: ‘J. van Teylingen’.
Vilmos Huszár kwam in december 1905 voor het eerst in Nederland. In de eerste weken van 1906 ontmoette hij in het Haagse artistieke milieu jonkvrouw Jeanne van Teylingen, met wie hij in 1909 zou trouwen. Dit exemplaar behoorde vermoedelijk eerst aan haar toe. Op pagina (6) staat een citaat uit het Bijbelboek Johannes dat deel lijkt uit te maken van een ‘October 1907’ gedateerde, maar bij het opnieuw binden gedeeltelijk weggevallen opdracht.
In 1907 verbleef Huszár enkele maanden in Ommen. Volgens een autobiografie uit de jaren dertig wijdde hij zich daar aan een studie van Spinoza. Huszárs Hollandse leermeester, H.P. Bremmer, putte voor zijn ‘kunstleer’ ook uit de ideeën van Spinoza. De enkele tientallen potloodstrepen en onderstrepingen in dit boek zijn dus waarschijnlijk van Huszár.
Vilmos Huszár, medeoprichter van De Stijl, was niet alleen schilder, maar ook ontwerper van logo’s, muurreclames, glas-in-loodramen, meubels, theemutsen, klokken, stoffen en complete interieurs. Hij kon bovendien boekbinden, al zijn er van Huszárs banden maar enkele voorbeelden overgeleverd, zoals het geïllustreerde omslag van zijn ANWB-atlas.
‘Huszár had ook de gewoonte om zijn boeken in perkament in te binden en met rode inkt van een vignet, een monogram of eventueel een tekeningetje te voorzien. Het moet hem per boek vele uren hebben gekost, en het geeft aan dat hij het idee om kunst toe te passen in het dagelijks leven nooit helemaal had afgezworen.’ (Vilmos Huszár, schilder en ontwerper, 1884-1960, p. 28)
Dit boek is gevat in een blinde band van soepel perkament. Het ingeplakte ex libris is een ets van Huszár. De initialen ‘VHJB’ duiden de leden van het gezin aan: Vilmos Huszár, Jeanne en hun zoon Bertie. De letters staan in het centrum van een driehoek, de vorm die in de filosofie van Spinoza een belangrijke functie heeft. Dit ex libris is vermoedelijk het eerste dat hij realiseerde.

2. Benedictus de Spinoza Spinozas Briefwechsel. Verdeutscht und mit Einleitung und Anmerkungen versehen von J. Stern [&] Abhandlung über die Vervollkommnung des Verstandes und über den Weg, auf welchem er am besten zur wahrem Erkenntnis der Dinge geführt wird. Neu übersetzt von J. Stern. [&] Der politische Traktat. Neu übersetzt und mit einem Vorwort versehen von J. Stern.
Leipzig: Philipp Reclam, (1904; 1887; 1906). Heelperkament. 296; 62; 168 p. Niet afgesneden. Latere drukken. Band iets geschaafd. Rugtitel vervaagd. Negen minieme gaatjes in voorplat.
Dit unieke, door Huszár samengestelde en gebonden boek is gevat in een band van stevig perkament met overstekende randen. De op de rug aangebrachte belettering is grotendeels verdwenen, maar de versiering op het voorplat is nog goed te zien. In de linkerbovenhoek van het voorplat tekende Huszár met rode inkt een rechthoek, die hij met zwarte inkt omkaderde en van zijn initialen voorzag: ‘VH’.
De in Boedapest geboren Huszár was het Duits machtig. Voordat hij zich in Nederland vestigde, woonde hij enkele jaren in München. In dit exemplaar staan enkele potloodstrepen, vermoedelijk van Huszár. Op het schutblad schreef hij in blauwe inkt: ‘Haag | 1907 | IV’.

3. Benedictus de Spinoza Die Ethik. Neu übersetzt und mit einem einleitenden Vorwort versehen von J. Stern.
Leipzig: Philipp Reclam, (1887). Heelperkament. 408 p. Niet afgesneden. Latere druk. Band iets geschaafd. Rugtitel vervaagd.
Dit door Huszár gebonden boek is gevat in een band van stevig perkament. De op de rug aangebrachte belettering is geheel verdwenen, maar de versiering op het voorplat is nog goed te zien. In de linkerbovenhoek van het voorplat bracht Huszár in een rode rechthoek zijn monogram aan: ‘VH’.
In dit intensief bestudeerde exemplaar staan tientallen en tientallen potloodstrepen, vermoedelijk van Huszár. Op het schutblad schreef hij, naast een lijst met veertien afkortingen, in blauwe inkt: ‘Haag | 1907’.
Verder lezen

Artistiek Bureau

Logo Artistiek Bureau

Meer boeken, meer afbeeldingen op artistiekbureau.com

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

(Vilmos Huszár) - Spinoza - Drie boeken uit het bezit van Vilmos Huszár, door hem bestudeerd en opnieuw gebonden.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Artistiek Bureau

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Artistiek Bureau
  • Na uw bestelling ontvangen u en Artistiek Bureau een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Artistiek Bureau vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Artistiek Bureau kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.