Milis, Ludo J.R. - Hemelse monniken en aardse mensen. Het monni

Schrijver:
Titel: Hemelse monniken en aardse mensen. Het monnikenideaal en zijn betekenis voor de middeleeuwse samenleving.
Taal: Nederlands
Uitgever: Baarn - Antwerpen/ Ambo - Hadewijch,1992
Bijzonderheden: Ingen., paperback. 8vo., 236 pp., zw./w. illustr., bibliografie, noten, register, 1e druk
Prijs: € 4,00
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Staat: Snede vlekkig

Auteur: Ludovicus J.R. Milis (1940-)
Ludo Milis is hoogleraar in de cultuur en religieuze geschiedenis van de middeleeuwen aan de RU Gent. Hij is tevens voorzitter van het Belgisch historisch instituut te Rome.


Recensie: Dit boek wil een kritische beoordeling zijn van wat het monnikenideaal specifiek betekende voor de middeleeuwse samenleving, i.c. de sociale minderheidsgroep ('het volk') die minstens 90% van de toenmalige maatschappij omvatte. De auteur analyseert nauwgezet de basis van het monnikendom, vastgelegd in de Regel van Benedictus, de gerichtheid op het religieuze idee van volmaaktheid en zelfverloochening, de levensstijl en de sociale status van de bewoners van de abdijen. Hij concludeert, dat het monnikendom het meest evenwichtige pad is, dat het christendom heeft uitgewerkt ter wille van een aan God gewijd leven. Tegelijkertijd komt hij tot de sceptische constatering, dat de monniken door hun elitaire levenskeuze geen bijdrage hebben kunnen leveren aan sociale veranderingen. De goed leesbare verhandeling, ten behoeve van 'leken in de geschiedeniswetenschap', is bovendien een boeiende handreiking voor de historische benadering van een bepaald onderwerp. Met bronnenlijst, noten, register op namen en begrippen.


¶ Algemeen heerst de opvatting als zou het monastieke leven de drijvende kracht zijn geweest van de middeleeuwse samenleving. Ludo Milis heeft daar zijn twijfels over. Hij start de discussie met de definitie van wat onder ´monnikendom´ moet worden verstaan: een spiritueel ideaal gepraktiseerd in een bepaalde levensstijl. Milis is van mening dat de specifieke invloed ervan op de gewone man overgewaardeerd wordt, onder meer omdat de historische informatie vaak eenzijdig uit kloostermilieus afkomstig is. ´tabilitas loci´ is een van de geloften die elke monnik aflegt, in overeenstemming met de regel van Benedictus gebondenheid aan één plaats, en dat is het klooster van intrede, dat zo ook het sterfhuis wordt. Het voornaamste doel was de hemel; de monastieke gedragslijnen jegens de wereld waren geritualiseerd en marginaal. Omdat de intrinsieke waarde van het aardse leven geloochend werd en men alleen oog had voor een transcendent voortleven, heeft het monnikendom behoudend gewerkt en derhalve nauwelijks kunnen functioneren als motor voor sociale verandering. Het verschil tussen het kloosterleven en het gewone dagelijkse leven was zo groot dat het monastieke ideaal veeleer een ontsnapping aan de harde werkelijkheid betekende.


Trefwoorden: Religie / religion / godsdienst catholica / katholica / katholicisme / kloosterleven / kloosterorden / kloosters Monnikenwezen; Kloosterwezen; Europa; Monniken; Middeleeuwen
Verder lezen

Antiq. Jan Poutsma uit Kampen

zakelijk
Verzending via Postnl, DHL of DPD.
Normale verzendkosten.
Voor boeken die niet door de brievenbus kunnen is DPD of DHL een goed optie: Ophalen bij DHL Servicepoint € 4.95
Afhalen is natuurlijk ook mogelijk

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Milis, Ludo J.R. - Hemelse monniken en aardse mensen. Het monnikenideaal en zijn betekenis voor de middeleeuwse samenleving.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Antiq. Jan Poutsma

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Antiq. Jan Poutsma
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Antiquariaat Jan Poutsma
    Kamer van Koophandel nummer: 05033115

  • Na uw bestelling ontvangen u en Antiq. Jan Poutsma een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Antiq. Jan Poutsma vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Antiq. Jan Poutsma kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.