Zwart hub - Denkstijlen

Schrijver:
Titel: Denkstijlen
Taal: Nederlands
Uitgever: Valkhofpers
Bijzonderheden: Paperback /Als nieuw .
Prijs: € 12,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
De wijze waarop wij de werkelijkheid ervaren, afbeelden en onderzoeken heeft in de loop der tijden opvallende veranderingen ondergaan. In DENKSTIJLEN verdedigt filosoof-ethicus Hub Zwart de stelling dat zich in de cultuurgeschiedenis een beperkt aantal denkstijlen aftekent. Elke denkstijl vertrekt vanuit een geheel eigen grondovertuiging, een basale evidentie die tot uitdrukking komt in de wijze van waarnemen, denken en handelen. Gedurende een bepaalde periode manifesteert een denkstijl zich in zeer uiteenlopende cultuurdomeinen - wetenschap, filosofie, kunst, architectuur, religie, politiek, geneeskunde, economie, seksualiteit, ethiek- om uiteindelijk weer uit te doven.
In deze publicatie worden drie denkstijlen besproken: de apollinische, de magische en de faustische stijl. Na een periode van opkomst en bloei volgt een fase van verdringing, wat niet wegneemt dat denkstijlen de neiging hebben om bij tijd en wijle terug te keren. Aan het einde van zijn studie werpt de auteur de vraag op of zich Anno Nu een nieuwe denkstijl van ons heeft meester gemaakt.


Toon minder


Recensie(s)
In dit boek verdedigt de Nijmeegse filosoof Hub Zwart de stelling dat in onze cultuurgeschiedenis drie perioden zijn te onderscheiden, met elk een voor die periode typerende denkstijl. Hij noemt die stijlen resp. apollinisch, magisch en faustisch, wat ruwweg overeenkomt met Grieks-Romeins, joods-christelijk en modern wetenschappelijk. In navolging van J.H van den Berg, wiens 'metabletica' uitgaat van de gedachte dat breukvlakken in de geschiedenis zich tegelijkertijd en op analoge wijze manifesteren op de meest uiteenlopende deelgebieden van de cultuur, meent ook Zwart zijn drie denkstijlen overal terug te vinden. Als hem dat lijkt te lukken, komt dat voornamelijk door het gebruik van vage termen, gezochte voorbeelden en wollige metaforen. Hij heeft zich daarbij duidelijk laten inspireren door de barokke associatiedrift van Sloterdijks "Sferen". Maar tussen de strengheid van Van den Berg en de poetische denkkracht van Sloterdijk heeft Zwart weinig nieuw vlees en weinig nieuwe vis te bieden.

Dr. D.G. van der Steen
Verder lezen

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Ab antiquarimaat

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Ab antiquarimaat
  • Na uw bestelling ontvangen u en Ab antiquarimaat een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Ab antiquarimaat vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Ab antiquarimaat kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.