DICKENS, CHARLES (1812 - 1870) - Schetsen van Boz II. Verspreid

Schrijver:
Titel: Schetsen van Boz II. Verspreide verhalen.
Taal: Nederlands
Uitgever: Spectrum, Utrecht / Antwerpen. z.j. [1953]. Eerste druk. Prisma Pocket met gele bladsneden. 224 pp. 10¾ x 18 x 1 cm. 124 gr. Oorspronkelijke titel 'Sketches by Boz'. Nederlands van J.A. de Groot-Brantjes. Prisma Boeken. Serie De werken van Charles Di
Bijzonderheden: Zeer fraai ongelezen exemplaar. Papier vergeeld. In zeer goede staat.
Prijs: € 3,50
Verzendkosten: € 4,65 (binnen Nederland)
Meer info:
DICKENS, CHARLES (1812 - 1870)
Schetsen van Boz II. Verspreide verhalen.



Spectrum, Utrecht / Antwerpen. z.j. [1953]. Eerste druk. Prisma Pocket met gele bladsneden. 224 pp. 10¾ x 18 x 1 cm. 124 gr. Oorspronkelijke titel 'Sketches by Boz'. Nederlands van J.A. de Groot-Brantjes. Prisma Boeken. Serie De werken van Charles Dickens. Verluchtigd met de oorspronkelijke prenten van George Cruikshank.




In februari 1836, enkele weken vóór Dickens aan Pickwick begon, verscheen de eerste uitgave in boekvorm van de Sketches by Boz. Het boek was geïllustreerd door George Cruikshank, een van de beste illustratoren van die periode, die later ook bij Oliver Twist de platen zou maken. Een tweede deel van Sketches van de inmiddels beroemd geworden Pickwickauteur Boz, verscheen aan het eind van hetzelfde jaar, in december 1836. (De naam Boz was afkomstig van de huiselijke bijnaam van Dickens' broer Mozes, die als kind de 'm' niet kon uitspreken, en zichzelf als Boz betitelde.)




De Verspreide Verhalen in dit deel dateren uit zeer verschillende perioden van Dickens' schrijversloopbaan. De groep karakterschetsen van jonge lieden en paren is geschreven in de eerste uitbundige tijd toen Dickens nog aannaam, en gedeeltelijk zelfs volvoerde, wat hem als suggestie bereikte. - De meer beheerste, journalistieke schetsen over allerhand (meeste politionele) onderwerpen zijn geschreven in de tijd toen Household Words en All the Year Round wekelijks zijn aandacht en zijn bijdragen nodig hadden.




Er ligt een groot verschil tussen de overstromende dwaasheid van de eerste tijd, en de beheerste schrijfwijze van de man die weet dat hij met juist-gedoseerde hoeveelheden humor en sentiment zijn lezers precies krijgt waar hij ze hebben wil.




Dickens heeft dit gemeen met andere geniale kunstenaars, dat hij er van hield om het loutere plezier van het scheppen. Hij hield ervan zomaar, zonder veel aanleiding of noodzaak, figuren uit zijn verbeelding de wereld in te gooien, zoals een kind dat bellen blaast.




Mensen, hun omgeving, menselijke situaties - dwaas of droevig -, de atmosfeer van een huis of stad, hij is er altijd door gefascineerd geworden en heeft nooit de verleiding kunnen weerstaan om ze gauw even vast te leggen. In zijn romans komt men overal de fragmenten tegen waar hij het niet laten kon iets wat hem getroffen had, in te bouwen in de loop van het verhaal, ook al had het er eigenlijk niet veel mee te maken. Zijn schetsen en verhalen zijn niets anders dan zulke krabbels in een schrijvers-schetsboek, en juist als bij schilders zijn ze soms boeiender en amusanter dan de schilderijen.




In zijn jonge jaren kwam het hem als aangewaaid; wat hij niet, of onvolledig kende, uit de werkelijkheid, vulde hij aan uit de verbeelding. Zo ontstonden de karakterschetsen van jongelui of jonge paartjes, een kostelijke mengeling van geestige observatie en op hol geslagen verbeelding. Of neem de vreemde geschiedenis van Tulrumble, in de beste Pickwickstijl geschreven, en onweerstaanbaar komisch. In later jaren voelt Dickens de behoefte om zijn verbeelding scherper naar de werkelijkheid te etsen, en ontstaan de verhalende reportages uit het politie-leven en talloze andere facetten van het dwaze en treurige leven, dat Dickens' verbeelding levenslang gevoed heeft, en dat hij in zijn verhalen voor altijd en onnavolgbaar vastgelegd heeft.




Zeer fraai ongelezen exemplaar. Papier vergeeld. In zeer goede staat.



BOOKNUMBER: 11835
Verder lezen

Willy Demacker Books

zakelijk

Willy Demacker Books uit Amsterdam

Logo Willy Demacker Books

Let op: uit ervaring blijkt dat ons antwoord via Boekwinkeltjes in uw Spam-box terecht kan komen. Lijkt het erop dat u geen antwoord krijgt? Kijk daar dan even !!! Het overgrote deel van onze boeken staat (nog) niet online.
Mail (willydemacker@gmail.com) of bel/app (0633 700 886) wanneer u een titel zoekt.
Niet geschoten is altijd mis.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

DICKENS, CHARLES (1812 - 1870) - Schetsen van Boz II. Verspreide verhalen. DICKENS, CHARLES (1812 - 1870) - Schetsen van Boz II. Verspreide verhalen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Willy Demacker Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Willy Demacker Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Willy Demacker Books
    Kamer van Koophandel nummer: 33184475
    NL001115019B37
    www.demacker.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en Willy Demacker Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Willy Demacker Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Willy Demacker Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.