Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Wegen, D.H. van - Kunst uit de Kaap / Hollandse en Vlaamse mees

Schrijver:
Titel: Kunst uit de Kaap / Hollandse en Vlaamse meesterwerken uit de Michaelis collectie te Kaapstad
ISBN: 9789040088162
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden: 2003, 48pp goede staat Dankzij een schenking van de door diamanthandel rijk geworden Max Michaelis (1852-1932) is in het oude stadhuis van Kaapstad een indrukwekkende verzameling Hollandse en Vlaamse meesters te bewonderen. De door Michaelis geschonk
Prijs: € 5,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
Dankzij een schenking van de door diamanthandel rijk geworden Max Michaelis (1852-1932) is in het oude stadhuis van Kaapstad een indrukwekkende verzameling Hollandse en Vlaamse meesters te bewonderen. De door Michaelis geschonken collectie werd samegesteld door de Ierse kunsthandelaar Sir Hugh Lane (1875-1915) met de bedoeling haar voor het publiek toegankelijk te maken. De schenking vond plaats in 1914, niet lang na de boerenoorlogen. De achterliggende gedachte was dat de stichting van de verzameling de verzoening tussen de Boeren en de Engelsen ten goede zou komen. In het museum zou immers de grootsheid van het culturele verleden van de voorzaten van de overwonnen Boeren worden getoond, in een vorm, de schilderkunst, die ook bij de overwinnaars altijd in hoog aanzien had gestaan. Zowel Frans Hals, Jan Steen en Aelbert Cuyp zijn vertegenwoordigd, evenals Jacob van Ruisdael, Nicolaas Maes en Willem van Aelst.
Kenners waarderen de verzameling als één van de belangrijkste op het gebied van Nederlandse schilderkunst buiten Europa en de Verenigde Staten. Door de jarenlange culturele boycot tijdens het apartheidsregime, is het bestaan ervan buiten Zuid-Afrika nauwelijk bekend.
In dit boek wordt ingegaan op de smaak en ideeën die bij de totstandkoming van de verzameling een rol hebben gespeeld. Hieruit blijkt dat de collectie, ook vanuit het huidige perspectief, een actueel beeld geeft van de glorieuze Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst.
Toon minder
Recensie(s)
Anders dan de titel doet vermoeden gaat het in dit boek niet om Zuid-Afrikaanse kunst, maar om een verzameling van Hollandse 17e eeuwse kunst verzameld door een Zuid-Afrikaanse mecenas uit het begin van de 20e eeuw. De verzameling, waarin alle gebieden van de Hollandse 17e eeuw vertegenwoordigd zijn, bevat, hoewel niet de absolute top, fraaie stukken, en een 30-tal prenten van Rembrandt. Het meest interessant is de tekst, die een beeld geeft van de heersende smaak in de 19e en vroeg 20e eeuw en de achterliggende redenen daarvoor; men waardeerde het onconventionele van de schilderkunst van de 19e eeuw, dat men zag als een uiting van de onafhankelijke aard van de Hollandse Republiek.
Verder lezen

boekenbinder uit Egmond-Binnen

particulier

Logo boekenbinder

Let op! Kijk ook in uw map "ongewenste mail". Soms komen berichten van Boekwinkeltjes.nl daarin terecht.
De opbrengst van Boekenbinder komt ten goede aan museumhoeve Overslot, dé culturele ontmoetingsplek van de Egmonden, met een schelpenmuseum en een wunderkammer met etnografica, naturalia en laagdrempelige kunst en cultuur van hoog niveau! Van maart t/m november ieder weekend van 15.00 tot 18.00 vrij te bezoeken op de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef.

De verkoper zal binnen 5 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wegen, D.H. van - Kunst uit de Kaap / Hollandse en Vlaamse meesterwerken uit de Michaelis collectie te Kaapstad