Schoeman, Karel - Merksteen: een dubbelbiografie

Schrijver:
Titel: Merksteen: een dubbelbiografie
ISBN: 9789029538138
Uitgever: De Arbeiderspers - Amsterdam
Bijzonderheden: 2004, 366 pp paperback grootformaat (vouw hoek achterkaft, verder goed!) Staat van het boek: 8.0
Prijs: € 15,00
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Karel Schoeman - Merksteen: een dubbelbiografie
(De Arbeiderspers - Amsterdam)
ISBN 9029538139
uitgave uit 2004
366 pp paperback grootformaat
(vouw hoek achterkaft, verder goed!)
Staat van het boek: 8.0

Merksteen vertelt het verhaal van de grootouders van Karel Schoeman, die kort voor de Boerenoorlog naar Zuid-Afrika geëmigreerd zijn. De betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika tijdens de negentiende- en vroegtwintigste eenuw krijgen in hun verhaal een persoonlijke lading. De rol die Nederlandse immigranten in het nieuwe land spelen wordt voelbaar doordat de lezer zich volkomen kan identificeren met de karakters die Schoeman razendknap tekent. Met Merksteen heeft Schoeman echter in de eerste plaats een verkenningstocht geschreven naar zijn achtergrond en herkomst, waarin vele lezers hun eigen verhaal weerspiegeld zien. In de beschrijving van Nederland na de Franse tijd herkent de lezer het beeld dat Geert Mak en Marita Mathijsen oproepen in hun boek Lopen met Van Lennep. Dat krijg in Merksteen echter nog een extra dimensie door de beelden uit Zuid-Afrika die er tegenover worden geplaatst. Daardoor stijgt Merksteen ver uit boven het verhaal van een familie en is het uitgegroeid tot de biografie van een eeuw.

Recensie(s)De auteur is een belangrijke Zuid-Afrikaanse prozaist. Eerder werd aangeboden: 'Een ander land'* en 'Op 'n eiland'**. In zijn werk speelt de geschiedenis (en de verhouding Nederland-Zuid-Afrika) een belangrijke rol. In dit boek schetst hij de geschiedenis van zijn grootouders die kort voor de Boerenoorlog naar Zuid-Afrika emigreerden. Tegelijkertijd schrijft hij een biografie van de Afrikaanse natie in wording, afgezet tegen de Nederlandse negentiende-eeuwse samenleving. Schoeman deed veel onderzoek, maar maakt daar nogal willekeurig gebruik van. Bronnen worden nauwelijks verantwoord en soms wordt er zichtbaar slordig geciteerd. Het spannendst is de vaak sarcastische schets die Schoeman geeft van negentiende-eeuws Nederland. Verder is het boek saaier dan nodig; de auteur somt vooral heel veel feiten en namen op, lijkt erg geintrigeerd door zijn eigen geheugen en valt nogal eens in herhaling. De vertaling treft geen enkele blaam, integendeel. Maar ingekort tot de helft zou dit boek wellicht een stuk boeiender zijn geweest. 'Een ander land' (thematisch zeer verwant) is veel beter.

Prijs €15,-
Verder lezen

Stanley&Livingstone

Stanley&Livingstone uit Utrecht

Logo Stanley&Livingstone

Van Harte Welkom bij Stanley&Livingstone!
GRATIS verzending bij besteding van €20,- of meer (naar Belgie €25,-), nog eens 10% KORTING bij besteding van €40,- of meer.
U kunt kiezen uit een gevarieerd en alsmaar groeiend aanbod aan literatuur en romans, Engelstalige, Franstalige, Duitstalige en ook Spaanstalige boeken, maar ook Esoterie, Psychologie en Filosofie.
Alleszins de moeite waard om eens rond te kijken!
ZIEN WAT U KOOPT!
Alle boeken zijn ruimschoots voorzien van foto's zodat u een goed beeld krijgt van het boek. De staat van het boek is vaak omschreven en voorzien van een cijfer op de schaal van 1 tot 10. 10 = Nieuwstaat.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Schoeman, Karel - Merksteen: een dubbelbiografie Schoeman, Karel - Merksteen: een dubbelbiografie Schoeman, Karel - Merksteen: een dubbelbiografie

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Stanley&Livingstone

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Stanley&Livingstone
  • Na uw bestelling ontvangen u en Stanley&Livingstone een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Stanley&Livingstone vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Stanley&Livingstone kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.