Daix, Pierre - Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993

Schrijver:
Titel: Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993
ISBN: 9782825800522
Taal: Frans
Uitgever: Ides et Calendes, 1994
Bijzonderheden: Gebonden linnen band met stofomslag in cassette, 254 pp. In uitstekende staat.
Prijs: € 235,00
Verzendkosten: Gratis (binnen Nederland)
Meer info:
ISBN 282580052x Boek is in nieuwstaat. Slipcase is wat verkleurd.
Wordt verzekerd verzonden.

Zao Wou-Ki (13 februari 1920 - 9 april 2013) was een Chinese kunstschilder werkzaam in Frankrijk.

Zao Wou-Ki vestigde zich in 1948 in Parijs. Hij bewoog zich in de kunstenaarskringen van Montparnasse en telde Nicolas de Staël, Pierre Soulages en Hans Hartung onder zijn vrienden. Zijn werk is abstract en is een fusie van oosterse en westerse technieken.

Zao werd geboren in Peking met familiewortels in Dantu, Zhenjiang, provincie Jiangsu. In zijn jeugd werd hij teruggebracht naar zijn geboorteplaats Dantu, waar hij kalligrafie studeerde en werd toegelaten tot de kunstacademie van Hangzhou. Van 1935 tot 1941 studeerde hij schilderkunst waar hij les kreeg van Lin Fengmian, Fang Ganmin en Wu Dayu. In 1948 ging hij met zijn vrouw Lan-lan, een componist, naar Parijs om in hetzelfde blok in Montparnasse te wonen waar de lessen van Émile Othon Friesz plaatsvonden. Zijn vroegste tentoonstellingen in Frankrijk werden geprezen door Joan Miró en Picasso.
Priveleven

Zao en zijn vrouw zetten hun eigen loopbaan voort, aangezien hun zoon bij Zao's ouders in China was gebleven. Halverwege de jaren vijftig waren ze gescheiden. In 1957 besloot Zao de Verenigde Staten te bezoeken, waar zijn jongere broer Chao Wu-Wai woonde in Montclair, New Jersey, dicht bij de kunstscene van New York City. Hij wilde meer leren over "popart". In de VS schilderde hij zeven doeken bij het huis van zijn broer. Er zijn relatief weinig items uit dat jaar (1957). Jaren later schonk zijn broer, Chao Wu-Wai, het grootste doek aan het Detroit Institute of Arts.
Hij verliet de VS na een verblijf van zes weken, reisde naar Tokio en vervolgens naar Hong Kong, waar hij zijn tweede vrouw Chan May-Kan (陈美琴, May Zao) ontmoette, een filmactrice met twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Onder invloed van Zao werd ze een succesvolle beeldhouwer. In 1972 pleegde ze op 41-jarige leeftijd zelfmoord als gevolg van een psychische aandoening. In 1972 bezocht hij ook zijn familie in China, die hij sinds 1948 niet meer heeft gezien.

In 1997 trouwde hij met zijn derde vrouw Françoise Marquet, die nu voorzitter is van de Zao Wou-Ki Foundation.

Zao's werken, beïnvloed door Paul Klee, zijn gericht op abstractie. Hij noemt ze met de datum waarop hij ze afmaakt, en daarin lijken massa's kleuren een scheppende wereld te materialiseren, zoals een oerknal, waar licht het canvas structureert. Hij werkte in triptieken en tweeluiken. Hoewel zijn werk stilistisch vergelijkbaar was met de abstracte expressionisten die hij tijdens zijn reizen in New York ontmoette, werd hij beïnvloed door het impressionisme. Zao Wou-Ki verklaarde dat hij was beïnvloed door de werken van Matisse, Picasso en Cézanne.

Zijn ontmoetingen met Henri Michaux zetten hem ertoe aan zijn Indiase inkttechnieken te herzien, gebaseerd op traditionele Chinese tekeningen. Zao was lid van de Académie des beaux-arts en werd tijdens zijn leven beschouwd als een van de meest succesvolle Chinese schilders.

In 1982 werd hij uitgenodigd om te schilderen voor het Fragrant Hills Hotel in Beijing, ontworpen door I. M. Pei. In 1983 keerde hij terug naar zijn alma mater, de Kunstacademie in Hangzhou om lezingen te geven.

De voormalige Franse president Jacques Chirac kreeg van zijn ministers tijdens hun laatste ontmoeting een schilderij van Zao Wou-Ki aangeboden.

Tussen 2009 en 2014 verdrievoudigde de waarde van zijn werk, wat leidde tot een schaarste aan schilderijen en tot nog hogere prijzen. Zijn veilingrecord van HKD 510 miljoen werd gevestigd in Sotheby's, Hong Kong, op 1 september 2018. Zao's werk 'Juin-Octobre 1985' is nu het duurste schilderij dat ooit op de veiling in Hong Kong onder de hamer ging.

Aan het einde van zijn leven was Zao gestopt met het maken van nieuwe schilderijen vanwege gezondheidsproblemen. Hij stierf op 9 april 2013 in zijn huis in Zwitserland
Bron : Wikipedia
Verder lezen

Apollonius uit Sint Hubert

particulier

Logo Apollonius

Bestelt u meerdere boeken, dan verzenden wij ze samen en betaalt u maar één keer verzendkosten. Bij bestellingen met een totaalbedrag van € 50,00 of meer is binnen Nederland de verzending gratis - bij bestellingen onder de 10 kg.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van betaling.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Daix, Pierre - Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993 Daix, Pierre - Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993 Daix, Pierre - Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993 Daix, Pierre - Zao Wou-Ki - L'Oeuvre 1935-1993

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Apollonius

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Apollonius
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Apollonius een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Apollonius vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Apollonius kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.