Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789

Schrijver:
Titel: Die Erfindung der Freiheit 1700-1789
Taal: Duits
Uitgever: Genève : Skira, 1964
Bijzonderheden: Gebonden met stofomslag plus extra transparante omslag in cassette, 222 pp. In goede staat.
Prijs: € 22,00
Verzendkosten: € 7,00 (binnen Nederland)
Meer info:
Band en cassette wat gevlekt, ruikt beetje muf, verder zeer goed.
Met ingeplakte plaatjes. Rijk geïllustreerd.
Cultuurgeschiedenis van de 18e eeuw. Uit het Frans in het Duits vertaald door Hans Staub.
Reeks : Kunst Ideen Geschichte

Trefwoorden : Watteau Neumann Asam Boucher Guardi Tiepolo Pittoni De Troy Fragonard Füssli Longhi Hogarth Raoux Chardin

Art, Ideas, History: 10 volumes (1964-1969) Although heavily skewed to painting, this series expands coverage to encompass sculpture, architecture, and other visual arts, and to place that art into the broader social, political, philosophical, and historical context of the period that it was produced in. The authors include Georges Duby, André Chastel, Giulio Carlo Argan, Jean Starobinski, Eugénie De Keyser, Nello Ponente, and Robert L. Delevoy. These books are in a quarto (4to) format (9 3/4 x 12 1/8 in.), and originally came with black obis wrapped around the dust jackets, with transparent dust jacket protectors, all in white cloth slipcases. Originally planned as a 14 volume series with the titles promoted on the dust jackets of the published volumes, the first four volumes never materialized.

Jean Isaac Starobinski (geboren op 17 november 1920 in Genève; stierf op 4 maart 2019 in Morges, Vaud; woonachtig in Genève) was een Zwitserse arts en literatuurwetenschapper, medisch historicus en specialist in de ideeëngeschiedenis.
Leven en werk
Jean Starobinski werd geboren als zoon van Aron Starobinski en Sulka Frydman van Pools-joodse afkomst. Na zijn studie literatuur en geneeskunde aan de Universiteit van Genève, die hij behaalde met doctoraten in beide disciplines, werkte Starobinski als arts in het Cantonal Hospital in Genève en later in de psychiatrische instelling in Cery (Vaud). Tussendoor doceerde hij Romaanse talen van 1953 tot 1956 aan de Johns Hopkins University in Baltimore, waar hij Leo Spitzer ontmoette. Van 1958 tot 1985 was hij professor ideeëngeschiedenis in Genève, van 1966 tot 1985 professor geschiedenis van de geneeskunde en van 1967 tot 1985 professor geschiedenis van de Franse literatuur. Hij bekleedde ook lesopdrachten in Basel (1959–61), Parijs (Collège de France, 1987–88) en Zürich (ETH, 1992–93).

Hij was voorzitter van verschillende wetenschappelijke verenigingen. De erkenning voor zijn werk komt tot uiting in de toekenning van talrijke eredoctoraten (in totaal zeker dertien).

Starobinski onderzocht de geschiedenis van melancholie en de behandeling ervan (geschiedenis van melancholische behandeling, 1960, obsessie en exorcisme, 1974, melancholie in de spiegel, 1990; in L'encre de la mélancolie vatte hij zijn kleinere werken over dit onderwerp samen in 2012); in uitvoerig ontworpen delen onderzocht hij de bepalende thema's van de schone kunsten van Europa in de eeuw voor de Franse Revolutie (Die Erfindung der Freiheit, 1964 - deze titel dus-) en in de Revolution zelf (1789, 1973); ook het portret van de kunstenaar als jongleur in literatuur en kunst (1970) en de sociale uitwisseling van geschenken (goede gaven, slechte gaven, 1994).

Hij werd vooral bekend om zijn werken aan de Franse literatuur van de 16e tot de 18e eeuw (Montesquieu, Rousseau, Diderot, Montaigne, Racine, Corneille en anderen), waarin hij psychoanalytische en fenomenologische benaderingen had, de visie van de arts op het complexe en individuele De menselijke ervaring en die van de literaire historicus vormgeven aan thematische verbindingen om levendige analyses te vormen.

In 1964 publiceerde hij de studies van Ferdinand de Saussure over anagrammen. In andere boeken wijdde hij zich aan het concept van actie en reactie in natuur- en menswetenschappen (1999) en de figuur van de betoverende vrouw in de opera (Die Zauberinnen, 2005).

Het archief en de persoonlijke bibliotheek van Jean Starobinski bevinden zich in het Zwitserse literatuurarchief van de Zwitserse Nationale Bibliotheek.

Jean Starobinski stierf in 2019 in Morges, Vaud.
Verder lezen

Apollonius uit Sint Hubert

particulier

Logo Apollonius

Bestelt u meerdere boeken, dan verzenden wij ze samen en betaalt u maar één keer verzendkosten. Bij bestellingen met een totaalbedrag van € 50,00 of meer is binnen Nederland de verzending gratis - bij bestellingen onder de 10 kg.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van betaling.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789 Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789 Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789 Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789 Starobinski, Jean - Die Erfindung der Freiheit 1700-1789

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Apollonius

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Apollonius
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Apollonius een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Apollonius vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Apollonius kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.