Boris de Munnick - Uitverkoren in uitzondering? /Het verhaal va

Schrijver:
Titel: Uitverkoren in uitzondering? /Het verhaal van de Joodse Barneveldgroep 1942-1945
ISBN: 9789070150341
Taal: Nederlands
Uitgever: Koninklijke BDU uitgeverij
Bijzonderheden: 1991 ,1e druk ,84pp ,Gebonden ,veel afbeeldingen ,oorlog ,WOII ,nieuw
Prijs: € 24,95 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel joodse Nederlanders, zigeuners, homoseksuelen en verzetstrijders gevangen genomen en vervoerd naar concentratiekampen. Velen van hen zijn daar overleden. Ook in Nederland waren enkele concentratiekampen, zoals Vught en Westerbork. Veel van de mensen die daar gevangen waren, zijn later naar buitenlandse kampen overgebracht, gedeporteerd. Het is minder bekend dat ook in Barneveld tussen december 1942 en september 1943 ruim 600 joodse Nederlanders hebben verbleven, namelijk in de huizen De Schaffelaar en De Biezen.
In 1942 zorgde een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, mr. K.J. Frederiks, ervoor dat een groep vooraanstaande joodse Nederlanders niet werd gedeporteerd. Eerst ging het om een klein aantal, maar het zouden er meer dan 600 worden. Onder hen waren leden van de Joodse Raad, juristen, leraren, artsen en kunstenaars, maar ook kantoorpersoneel en ziekenverzorgsters.

De Schaffelaar
Frederiks en zijn medewerkers gingen op zoek naar een onderkomen voor deze mensen en vonden huize De Schaffelaar wel geschikt. De bewoners kwamen niet allemaal gelijktijdig aan, maar op een bepaalde dag waren het huis en de barakken erachter vol. Er werd uitbreiding gevonden in het huis De Biezen en de daarbij staande barak, even buiten het dorp aan de weg naar Lunteren. De eerste joden kwamen op 17 december 1942 in De Schaffelaar aan. Het kamp stond onder leiding van een Nederlandse commandant en zes controleurs of bewakers. Later werkten er in totaal twintig mensen. De bewoners mochten hun eigen meubels naar Barneveld laten overbrengen. De overbodige tafels en stoelen werden opgeslagen in de Eierhal aan de Langstraat. In De Schaffelaar woonden de meer 'deftige' mensen, in De Biezen zou het 'gezelliger' zijn geweest. In het begin mochten de bewoners nog wel eens naar het dorp, maar later mocht er alleen worden gewandeld in een bepaald deel van het Schaffelaarsebos. De slaapzalen waren overvol en men had weinig ruimte voor zichzelf. Levensmiddelen en andere artikelen werden bezorgd door Barneveldse winkeliers. 's Avonds werden er wel eens concerten en voordrachten gegeven. En er werd lager en voortgezet onderwijs gegeven.

Deportatie
De regels voor de zogenoemde Barneveldgroep werden steeds strenger. Vanaf juni 1943 waren er alleen nog joodse bezoekers welkom. Sommige Duitsers drongen erop aan om de groep tóch te deporteren. Na een tijd van twijfel kwam op 29 september 1943 de Duitse politie om de bewoners per trein naar Westerbork te brengen. 22 personen wisten te ontvluchten. In Westerbork werd de groep in een speciale barak ondergebracht. Van hun voorrechten bleef niets over en ze kregen te maken met de jaloezie van gevangenen die deze voorrechten nooit hadden gehad.

Theresienstadt
De meeste 'Barnevelders' werden op 4 september 1944 met een trein vervoerd naar het Tsjechische vestingstadje Theresienstadt (Terezin). Daar werden ze ondergebracht in kazernes. Daar woonden ook joden met bepaalde voorrechten uit andere delen van Europa. Toen de Barneveldgroep er aankwam, woonden er ongeveer 40.000 gevangenen, terwijl er maar plaats was voor 10.000. Kort daarna werden er 30.000 afgevoerd naar vernietigingskampen. Van de overgebleven 10.000 kwam een klein gedeelte door een speciale afspraak in Zwitserland terecht. Daarbij was ook een deel van de Barnevelders. Half april ontstond er in Theresienstadt een tyfusepidemie, waardoor veel mensen stierven. Daaronder waren ook enkele 'Barnevelders'. Begin mei 1945 werd het stadje door de Russen bevrijd.

Monument
Veel leden van de Barneveldgroep zullen pas na de oorlog hebben begrepen wat er in andere concentratiekampen is gebeurd en zich hebben afgevraagd waarom zij de oorlog hebben overleefd en zoveel anderen niet. Op 29 september 1987 kwam een aantal oud-bewoners van De Schaffelaar en De Biezen in Barneveld bij elkaar. Op die dag werd bij De Schaffelaar een monument onthuld. Het is gemaakt door de kunstenaar Ralph Prins, die destijds op De Biezen heeft gewoond.
Verder lezen

Snoek in Rotterdam

zakelijk

Snoek in Rotterdam uit Rotterdam

Logo Snoek in Rotterdam

Op Boekwinkeltjes is slechts een kleine selectie van onze boeken te vinden. Bent u op zoek naar een boek, laat het ons svp weten , dan kijken wij ,of het te leveren is.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Boris de Munnick - Uitverkoren in uitzondering? /Het verhaal van de Joodse Barneveldgroep 1942-1945

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Snoek in Rotterdam

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Snoek in Rotterdam
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekhandel Snoek Non-fictie
    Kamer van Koophandel nummer: 24397257
    815954256B01
    www.boekhandelsnoek.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en Snoek in Rotterdam een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Snoek in Rotterdam vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Snoek in Rotterdam kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.