Xavier Tricot - James Ensor. Kroniek van zijn leven, 1860 - 194

Schrijver:
Titel: James Ensor. Kroniek van zijn leven, 1860 - 1949
Uitgever: , mercaterfonds - fondsmercator, 2020
Bijzonderheden: Softcover 224 pages, 25 x 20 cm afbeeldingen in kleur / Nederlands . ISBN 9789462302501.
Prijs: € 34,95
Verzendkosten: € 5,99 (binnen België)
Meer info:
Deze uitgebreide en gedetailleerde levensbeschrijving van de Belgische kunstenaar James Ensor is opgevat als een biografische kroniek, afgewisseld met fragmenten van brieven aan en van Ensor en met teksten uit kranten en tijdschriften. Via schitterende reproducties van een groot aantal meesterwerken ontdekt de lezer het oeuvre van de kunstenaar en diens boeiende artistieke ontwikkeling. Dankzij het onderzoek dat de auteur van deze biografie en het Ensorcomité in de voorbije jaren verricht hebben, werd over het leven van de kunstenaar meer bekend. De studie van onuitgegeven brieven leverde nieuwe gegevens op. Zo vernemen we bijvoorbeeld dat Ensors vader begin 1885 in een Oostends café door twee jongelui werd gemolesteerd en daarbij zware verwondingen opliep. Het voorval liet bij Ensor diepe sporen na. In 1892 bestelde de kunstenaar in Duitsland een honderdtal maskers, die hij in zijn atelier ophing en waar ze een pakkend effect hadden. De schilder maakte graag grapjes met de zoon van zijn Brusselse vrienden Ernest en Mariette Rousseau, en putte creatieve inspiratie uit enkele foto?s van hun spelletjes en zotternijen. Ensor bezat ook literair talent. In 1888 beschreef hij in een brief aan de jonge Ernest Rousseau een droom, een groteske fantasie die van zijn wervelende geest getuigt. Het feitenmateriaal in deze biografie stemt overeen met de gegevens in de oeuvrecatalogus, die door dezelfde auteur werd samengesteld (Mercatorfonds 2009). Onder meer de titels van de werken werden aan deze catalogue raisonné ontleend. De belangstelling voor de kunstenaar en zijn uitzonderlijke oeuvre zal ongetwijfeld nog toenemen naar aanleiding van de openstelling, in 2020, van het vernieuwde James Ensorhuis in Oostende. De artistieke erfenis van James Ensor is enorm rijk en gevarieerd. Auteur Xavier Tricot zegt daar zelf over: ?Reeds meer dan dertig jaar verdiep ik mij in het werk en de persoonlijkheid van Ensor en nog altijd blijven zijn ongelofelijke verbeeldingskracht en stilistische bravoure me verwonderen en verrassen. James Ensor is een van de grootste schilders van de moderne tijd.? Xavier Tricot (Oostende, 1955), kunsthistoricus, schrijver en schilder, is de auteur van de catalogue raisonné van de schilderijen van James Ensor, die in 2009 bij Mercatorfonds verscheen. Hij stelde ook de catalogue raisonné samen van de prenten van Léon Spilliaert en van Fernand Khnopff, en was commissaris van verscheidene tentoonstellingen (Ensor, Spilliaert, Louise Bourgeois) in en buiten België.
Verder lezen

Erik Tonen Books

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling. We sturen uw bestelling via de koerierdienst DPD, POSTNL en DHL. ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 5.99 euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Xavier Tricot - James Ensor. Kroniek van zijn leven, 1860 - 1949

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.