Devetter, Walter A. vert. uit het Frans Lambert Swerts - De h

Schrijver:
Titel: De heilige pastoor van Ars
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Maria-Middelares Genval 1964
Bijzonderheden: softcover met flappen 187 pp. in goede staat, veel bijz. foto's in zw/wit
Prijs: € 9,70
Verzendkosten: € 3,65 (binnen Nederland)
Meer info:
Leven
Jean-Marie groeide op als kind in een gewone boerenfamilie. Zijn kinderjaren zullen een sterke invloed hebben op zijn geestelijke leven als priester. De devote getuigenis van zijn ouders, zeer speciaal die van zijn moeder, zal een rotsvast geloof geven aan deze simpele en doorgoede boerenjongen. In het ouderlijk huis zal hij leren bidden. Hij zal er ook leren zorgen voor de armen, doordat er dagelijks daklozen en armen uitgenodigd waren aan de familietafel. In 1806 opende de pastoor Balley van Écully een klein seminarie, waar Jean-Marie ging studeren. Hij was een matige leerling. Zijn priesterroeping werd echter vanwege zijn vroomheid niet betwijfeld. Hoewel hij niets van de Latijnse lessen begreep, werd hij uiteindelijk priester gewijd en als kapelaan naar Écully gestuurd. Toen pastoor Balley daar overleed, werd Jean-Marie Vianney benoemd in Ars-sur-Formans, een klein dorpje in de buurt van Lyon in het huidige departement Ain. In februari 1818, waarschijnlijk de 11de, kwam Jean-Marie Vianney aan in Ars. Daar wist hij door zijn preken, zijn vroomheid en zijn roep van heiligheid velen tot geloof en boetvaardigheid op te roepen. Hij bekommerde zich om de armen. Alles gaf hij weg. "Alles geven en niets houden" was zijn geheim. Uit heel Frankrijk kwamen mensen om bij de Pastoor van Ars te kunnen biechten, hem een gunst of een raad te vragen. Hij stierf in Ars op 4 augustus 1859, na een leven van boete en gebed zonder ooit zijn dagelijkse taken als priester en als pastoor te verwaarlozen.

Jean-Marie Vianney stond afwijzend tegenover pogingen, hem te portretteren of in beeldhouwwerk te vereeuwigen. Hij noemde van hem gemaakte afbeeldingen "carnaval ". Alleen toen de als vroom katholiek en als maker van treffende beeldhouwwerken bekend staande Émilien Cabuchet uit Bourg-en-Bresse zich in 1858 - in bezit van een bisschoppelijke aanbeveling- bij hem vervoegde was dat anders. Eerst werd ook hij weggestuurd, maar toen Vianney door Cabuchet gemaakte wassen model had gezien reageerde hij: "Ja, dit is géén carnaval". Uiteindelijk schiep Cabuchet in 1865 een zeer gevoelig portret van hem in marmer (zie de afbeelding).

Verering

Monument Pastoor van Ars, in 1865 vervaardigd door Émilien Cabuchet
Jean-Marie Vianney werd in 1905 zalig verklaard en in hetzelfde jaar benoemd tot patroonheilige van alle priesters van Frankrijk door paus Pius X. In 1925 werd hij door paus Pius XI heilig verklaard. In 1929 werd hij uitgeroepen tot beschermheilige van alle parochiegeestelijken.

De relieken van de Pastoor van Ars rusten in een basiliek die is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, door de architect Bossan. Deze laatste is een bekeerling van de heilige Pastoor, en is voornamelijk bekend door het bouwen van de grote basiliek van Fourvière in Lyon. Het lichaam van de heilige is nog geheel intact. Zijn hart is opgeborgen in een apart schrijn dat zich in de hartkapel te Ars bevindt. Paus Johannes Paulus II bezocht het heiligdom in 1986. Zijn bezoek bracht een internationaal seminarie tot stand dat sinds 1988 tientallen seminaristen vormt "aan de school" van de Pastoor van Ars.

De reliek van het hart is ook reeds op andere plaatsen geweest; zo was zij in Rome bij paus Benedictus XVI in mei 2005. Tijdens de maand augustus was ze in Keulen tijdens de Wereldjongerendagen. Tegenwoordig trekt het dorpje Ars-sur-Formans 450.000 pelgrims per jaar.

De Pastoor van Ars wordt herdacht op 4 augustus.

Patroonheilige
De Pastoor van Ars is uitgeroepen tot patroon van het Jaar van de Priester dat paus Benedictus XVI uitriep van juni 2009 tot juni 2010. De pastoor van Ars was al patroonheilige van de parochiepriesters en er werd verwacht dat hij bij de afsluiting van dit jaar uitgeroepen zou worden tot patroon van alle priesters ter wereld. Dit gebeurde toch niet, want men vond dat het parochiekarakter juist heel sterk in het profiel van de Pastoor van Ars paste, terwijl de kloostergeestelijken al veel andere heiligen als voorbeeld hebben. [1] In Nederland en België zijn een tiental Pastoor van Arskerken naar Johannes Vianney genoemd.
Verder lezen

hasselman uit Breda

zakelijk

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 3,90 euro verzendkosten )
Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten.
Afhalen is niet mogelijk.

De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Devetter, Walter A.   vert. uit het Frans Lambert Swerts - De heilige pastoor van Ars

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Hasselman
    Kamer van Koophandel nummer: 51639181
    NL139540805B02
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.