Wesseling, Dr. H.L. - Soldaat en Krijger. Franse opvattingen ov

Schrijver:
Titel: Soldaat en Krijger. Franse opvattingen over leger en oorlog, 1905-1914.
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Van Gorcum, 1969
Bijzonderheden: 284 pp, harde kaft met omslag, in goede staat
Prijs: € 6,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
In de rijke literatuur over de oorzaken van de eerste wereldoorlog wordt veelal ook ruime melding gemaakt van het Franse revanchisme. dat voortkwam uit de nederlaag in de jaren 1870/71; de „debacle", die had geleid tot de afstand van Elzas-Lotharingen aan Duitsland. Het boek van dr. Wesseling is — min of meer — een peiling van dit revanchisme. ofschoon het wel ruimer van opzet is. Wat de schrijver doet is in hoofdzaak, aan de hand van een aantal letterkundig-wijsgerige geschriften, een overzicht te geven van de opvattingen in het Frankrijk van het begin dezer eeuw omtrent de taak en plaats van soldaat en leger en omtrent de heilzaamheid van een oorlog. Maar in alle beschouwingen, waarvan hij melding maakt. figureert Duitsland als de potentiële vijand.
Speciale aandacht wijdt de schrijver aan de figuren van Psichari en Peguy, van wie vooral de eerste de soldaat zag als een geroepene en de oorlog ais een soort bevrijding. Peguy, leerling van Romain Rolland en omstreeks de eeuwwisseling actief ais Dreyfusard, was voorzichtiger en genuanceerder, maar toch een gelover in het "elan vital", een begrip uit het arsenaal van Bergson, dat de oorlog deed zien minder als een bloedige worsteling dan als een activiteit met wil en geestkracht als doorslaggevende factoren. Zowel Psichari als Peguy zijn in de eerste oorlogsweken op slagveld gebleven. Het boek werpt een interessant licht op de Franse neiging, politieke en nationale problemen te benaderen langs de weg van de letteren, waardoor overdrijvingen, ontsporingen en zelfs gevaarlijke opwekkingen toch nog kunnen worden geacht, onder de „humanistische" noemer te vallen. Ook de theorieën van het offensief van generaals als Joffre en Foch vertonen duidelijk de invloed van het Bergsoniaans „élan vital". Misschien ligt hier het grote verschil met de toenmalige Duitse opvattingen, die wel veel parallellen vertonen met de Franse maar toch veel meer door vervaarlijkheid worden gekenmerkt. De schrijver verklaart zijn studie vooral uit verwondering over de tegenstelling tussen de geest der geschriften, die hij vermeldt, en de werkelijkheid van de eerste wereldoorlog. Maar er zijn ook wel degelijk andere geschriften geweest, die buiten zijn onderzoekingen vielen. En zeker is in elk geval, dat het kabinet-Viviani, dat bij de Duitse invasie van 1914 aan het bewind was, allerminst oorlogszuchtig was. Het is per slot van rekening de door Duitsland begonnen oorlog geweest, die de Franse (literaire) versie van de „frisch-fröhlicher Krieg" in bloed en modder haar roemloos einde deed vinden.
Verder lezen

Boekenprinses uit Nuis

zakelijk
Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop, bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25. Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wesseling, Dr. H.L. - Soldaat en Krijger. Franse opvattingen over leger en oorlog, 1905-1914. Wesseling, Dr. H.L. - Soldaat en Krijger. Franse opvattingen over leger en oorlog, 1905-1914. Wesseling, Dr. H.L. - Soldaat en Krijger. Franse opvattingen over leger en oorlog, 1905-1914.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Boekenprinses

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Boekenprinses
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekenprinses
    Kamer van Koophandel nummer: 74918257
    NL860073166B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekenprinses een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekenprinses vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Boekenprinses kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.