Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Smit, C. - Nederland in de Eerste Wereldoorlog

Schrijver:
Titel: Nederland in de Eerste Wereldoorlog
Taal: Nederlands
Uitgever: Wolters-Noordhoff
Bijzonderheden: 1972. Hardback met omslag. 1e druk. Drie delen.
Beschikbaar: 2 exemplaren
Prijs: € 20,00
Verzendkosten: € 6,25 (binnen Nederland)
Meer info:
In goede staat, deel 3 scheurtje omslag. Deel 1 Het voorspel: 1899-1914, Deel 2 1914-1917, Deel 3 1917-1919.

Het eerste deel handelt over Nederland in de jaren, voorafgaande aan en tijdens de eerste wereldoorlog, waarbij de nadruk valt op Nederlands internationale positie. Een samenhangend geheel vormende behandeling van de periode, waarin Nederland sedert de eeuwwisseling zijn houding had te bepalen te midden der rivalen en latere belligerenten, Duitsland en Engeland, heeft niet eerder plaatsgevonden. Dit kon pas het geval worden, nadat zowel de Nederlandse als de buitenlandse bronnen, welke op de verhouding van Nederland tegenover de omringende landen licht kunnen werpen, toegankelijk zijn geworden.

Het tweede deel behandelt de neutraliteitspolitiek, welke Nederland in de jaren 1914, 1915 en 1916 tot aan de afkondiging van de onbeperkte duikbootoorlog op 31 januari 1917, heeft gevoerd. Na in het eerste hoofdstuk te hebben uiteengezet hoe Nederland heeft gereageerd, toen eind juli 1914 de zo lang gevreesde wereldoorlog ten slotte een feit was geworden, gaat de schrijver in het tweede hoofdstuk in op de aard onzer neutraliteitspolitiek, welke een academisch karakter droeg: gewapende tegenstand tegen elke mogendheid, die de soevereiniteit van Nederland mocht schenden. Het derde hoofdstuk behandelt de versterking onzer landstrijdkrachten, waarin de regering de beste waarborg zag om buiten de oorlog te blijven. Het vierde en het vijfde hoofdstuk laten zien op welke wijze de neutraliteit in Nederland en in de koloniën werd gehandhaafd.

In dit derde en laatste deel behandelt de schrijver de periode van de eerste wereld- oorlog, welke door de per 1 februari 1917 afgekondigde onbeperkte duikbootoorlog werd ingeluid. Voor Nederland betekende dit vooreerst dat de trans-Atlantische vaart sedert nog slechts door een in de Noordzee open gehouden vrije vaargeul kon worden onderhouden. De moeilijkheden namen toe, sedert de V.S. van Amerika, die zich op 6 april 1917 aan de zijde der geallieerden hadden geschaard, op 15 juli de uitvoer verboden van graan, veevoeder en kunstmest. Vanaf 5 oktober konden de schepen zelfs in ballast niet meer terugkeren, doordat de levering van bunker- kool aan schepen van aan Duitsland grenzende neutralen niet langer was toegestaan. Hierdoor werden de schepen verder in Amerikaanse havens vastgehouden.
De toestand der Nederlandse scheepvaart was hiermede deze geworden, dat praktisch geen enkel schip uit Amerika meer een Nederlandse haven kon bereiken. Het kwam er op neer, dat de geallieerde blokkade van Duitsland zich ook tot Nederland had uitgebreid. Deze toestand heeft tot aan de op 11 november 1918 gesloten wapenstilstand voortgeduurd.
Verder lezen

Taalvakman uit Bodegraven

particulier

Logo Taalvakman

Gefeliciteerd. U heeft het beste boekwinkeltje gevonden voor bijzondere boeken, zoals gesigneerde exemplaren en boeken in eerste druk. Alles voor een schappelijke prijs met uitstekende service.
Veilig en direct betalen via iDeal is nu ook mogelijk.
Verzending binnen Nederland via DHL Parcel. Vaste prijs voor een brievenbuspakje € 4,50 en pakket naar uw huisadres in Nederland voor slechts € 6,25. Optioneel is verzending naar een DHL Servicepunt voor € 5,50 ook mogelijk op aanvraag. Vermeld dit gaarne bij uw bestelling. Verzending naar een Mondial Relay servicepunt in België vanaf € 6,25. Afhalen mogelijk in Bodegraven of Leiden. Bij bestelling van meerdere boeken tegelijk is korting mogelijk.
Controleer de spam map van uw e-mailbox, want regelmatig verdaagt daar een bericht van boekwinkeltjes of van DHL Parcel.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Smit, C. - Nederland in de Eerste Wereldoorlog Smit, C. - Nederland in de Eerste Wereldoorlog Smit, C. - Nederland in de Eerste Wereldoorlog