B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote

Schrijver:
Titel: Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
ISBN: 9789082648331
Taal: Nederlands
Uitgever: Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen
Bijzonderheden: 2020, formaat A4, 528 pp., gebonden
Beschikbaar: 8 exemplaren
Prijs: € 35,00
Verzendkosten: € 6,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Schoonebeek werd kort na twaalf uur 's middags op 29 juli 1943 opgeschrikt door schoten in en bij het gemeentehuis. Een overval op het distributiekantoor en het bevolkingsregister die was gepland door het verzet, de Knokploeg De Krim, liep op een fiasco uit. In plaats van een grote hoeveelheid distributiebonnen te hebben meegenomen en het bevolkingsregister in brand te hebben gestoken, schoot het verzet drie ambtenaren dood. De slachtoffers waren NSB-burgemeester Geert Bisschop, NSB-ambtenaar sociale zaken Roelof Jan Oostindiën en distributieleider Pieter de Boer.

Er is in diverse publicaties over deze overval geschreven, maar uit een onderzoek - waarmee de auteur bijna twee jaar bezig is geweest - is naar voren gekomen dat er veel meer te vertellen valt over deze verzetsactie. In dit boek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

- Schoonebeek in de Tweede Wereldoorlog, met onderwerpen als: begin, verzet, onderduiken, sympathieën voor de Duitse bezetter, distributiekantoor, drie burgemeesters, evacués, oorlogsslachtoffers, oorlogsvliegers, brandstichting oliereservoir, bevrijding en oorlogsschade;
- Wat gebeurde er 's morgensvroeg op 29 juli 1943: een inval in het Westersebos door de Sicherheitsdienst uit Groningen
- Reconstructie van de mislukte verzetsactie rond de middag op 29 juli 1943;
- Wie waren de drie slachtoffers;
- Welke represaillemaatregelen namen de Duitsers;
- Wie waren de zes betrokken verzetsstrijders;
- Wat was het verband met het Groningse verzet en wat gebeurde er op 11 februari 1944 in Middelstum.

Bert J. Finke (1965) heeft een reconstructie gemaakt van wat er 's morgens vroeg in het Westersebos gebeurde en rond de middag in en bij het gemeentehuis. Hij beschrijft uitgebreid de levens van de betrokken verzetsstrijders. Hoe waren zij vanuit het Groningse platteland in De Krim terechtgekomen? Zij behoorden tot de zogenaamde 'zware jongens' uit het Groningse verzet. Waarom gingen zij kort na het fiasco terug naar het Groningse? Daar werd de Knokploeg Baflo gevormd. Waarom was Elze Horlings uit Klazienaveen lid van deze knokploeg? En hoe waren de verzetsjongens uit Schoonebeek betrokken bij een vuurgevecht met de Sicherheitsdienst uit Groningen op 11 februari 1944 in het Groningse Middelstum?

De mislukte overval in Schoonebeek werd uitgevoerd door de harde lijn van het verzet, die vele acties op hun naam hadden staan in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij deden de eerste overval op een distributiekantoor in Nederland, in het Friese Langweer op 4 juni 1943. Geert Bisschop was de tweede NSB-burgemeester die in Nederland gedood werd door het verzet. De schutter van Schoonebeek ontkwam zelf ternauwernood aan de Duitsers tijdens het vuurgevecht in Middelstum. Zijn verzetsverhaal is nooit eerder op papier gezet. Evenmin als het verhaal van zijn verzetskameraad Elze Horlings uit Klazienaveen.

In dit boek leest u de samenhang tussen Schoonebeek, De Krim, Klazienaveen, Baflo en Middelstum. Het is een verhaal over het leven van twintig mensen.
Verder lezen

Historie Drenthe uit Wergea

zakelijk

Logo Historie Drenthe

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Historie Drenthe

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Historie Drenthe
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen
    Kamer van Koophandel nummer: 55478603

    https://www.historiedrenthe.nl/
  • Na uw bestelling ontvangen u en Historie Drenthe een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Historie Drenthe vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Historie Drenthe kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.