VAN MECHELEN Renée - Uit eigen beweging. Balans van de vrouwen

Schrijver:
Titel: Uit eigen beweging. Balans van de vrouwenbeweging in Vlaanderen 1970-1980
Uitgever: Kritak
Bijzonderheden: 201603311741, Leuven, Kritak, 1979, Good
Prijs: € 20,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Softcover, gebrocheerd, 4to, 182 pp., bibliografie, geïllustreerd. Noot: de eerste vrouwendag ging in Brussel door op 11/11/1972 en luidde - na de beweging rond de eeuwwisseling - de tweede feministische golf in. De economische crisis smoorde echter het feminisme en bracht een zekere stuurloosheid teweeg. Men kan niet ontkennen dat het feminisme doorkruist werd door de holebi-beweging en dat er zelfs verwarring ontstond rond de werkelijke doelstellingen.

Noteer dat Marie Popelin (1846-1913), de eerste vrouw die het diploma van doctor in de rechten behaalde (1888), geen advocaat mocht worden. De motivering van de balie van Brussel, van de PG, van het hof van beroep én van het hof van cassatie was - voor wie ze vandaag herleest - stuitend en op geen enkele wettelijke grond gebaseerd. Het zal tot 1922 duren vooraleer vrouwen tot de balie worden toegelaten. (zie p. 19-20) Het is slechts een voorbeeld.
Deze naar vormgeving bescheiden publicatie is inhoudelijk des te belangrijker omdat het RECENTE geschiedenis brengt, iets wat jongeren te weinig beseffen. Cartoons en karikaturen zijn relevant en cruciaal geweest in het formuleren van eisen, het aanklagen van mistoestanden, het kernachtig formuleren van oplossingen. Renée Van Mechelen heeft dat goed begrepen en haar werk besteedt er volop aandacht aan.
De opsomming van de behandelde themata geeft aan hoe tentaculair een en ander wel is; wij voegen er enkele thema's aan toe: handelingsbekwaamheid, huwelijksvermogenrecht, stemrecht, verkiesbaarheid, gelijk loon voor gelijk werk, nachtarbeid, moeder aan de haard, abortus (baas in eigen buik), perceptie van verkrachting en juridische behandeling, erfrecht, gehoorzaamheid aan de echtgenoot, contraceptie, de pil, het spiraaltje, condooms, de vrouwen van FN Herstal in staking (1966), gemengd lager en middelbaar onderwijs, de mini-rok en de bruuske overgang naar de maxi-rok (waarvoor geen economisch sluitende verklaring te vinden is), mode en emancipatie, make up, plasrecht voor vrouwen, vrouwen en roken, gelijke promotiekansen in het bedrijfsleven, Miss-verkiezingen, poll in politieke partijen en verkiesbare plaatsen, vrouwen in raden van beheer, kinderkribben, de vrouw in de kerk, celibaat, priesterschap, de vrouw als lustobject in de reclame, klasseverschillen inzake (buitenlandse) abortus, vrouwencentrum, vrouwenhuis, vluchthuizen, gezinsgeweld en vrouwenmishandeling, vrouwenwerkloosheid gezien als profitariaat, doktersvrouwen die stempelen, huwelijk en samenwonen, rolpatronen, ouderlijk gezag, dalend kindertal en demografie gekoppeld aan vergrijzing, sex en orgasme, vrouwelijke leerkrachten en huwelijk/echtscheiding, jobadvertenties en seksisme, thuiswerkende vrouw, ... Het zijn even zovele clusters die in elkaar haken.

Het feminisme herwint in de huidige periode (sinds het begin van de 21ste eeuw) aan belang wegens de confrontatie met de islam en de geproclameerde - maar niet gerealiseerde - gelijkheid tussen man en vrouw. In feite gaat het om een heel brede emancipatie, een bevrijdende beweging die ALLE vrouwen en mannen aanbelangt, en die moeilijk te verzoenen is met te eng bemeten partijpolitieke programma's (het korset voor ideeën). Hoe dan ook blijft het, ook vandaag nog, een uiterst belangrijk debat. Het fungeert immers als een barometer voor de graad van onafhankelijkheid, kritische zin en respect voor de vrouw.

Renée Van Mechelen (1946-2007) was een links-radicale feministe en drijvende kracht achter de vrouwenbeweging. Zij was slechts 61 toen ze een hartstilstand kreeg ... of hoe gedrevenheid zijn tol eist.

tijdlijn vrouwenrechten
Verder lezen

MERS Antique Books

zakelijk

MERS Antique Books uit Antwerpen, België

Logo MERS Antique Books

*** PLEASE ALSO CHECK YOUR SPAM FOLDER ***
MERS Antique Books Antwerp | One of the finest online book shops in Antwerp *** Congo, Architecture, Belgian History, History of France, French Revolution, Cadastre, Monastery, Media, Italian Literature, Science, etc. etc.

https://www.mers.be

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

VAN MECHELEN Renée - Uit eigen beweging. Balans van de vrouwenbeweging in Vlaanderen 1970-1980

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij MERS Antique Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met MERS Antique Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    MERS Antique Books Antwerp
    Kamer van Koophandel nummer: 00330854
    BE0464141832
    https://www.mers.be
  • Na uw bestelling ontvangen u en MERS Antique Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van MERS Antique Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • MERS Antique Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.