Jong, Ben de - Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en

Schrijver:
Titel: Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD / Ad de Jonge 1919-2002
ISBN: 9789083113609
Taal: Nederlands
Uitgever: Panchaud
Bijzonderheden: 2020, 552pp, ill. paperback
Beschikbaar: 3 exemplaren
Prijs: € 12,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Ad de Jonge (1919-2002) werd als politiek geëngageerd student vrijwel meteen na de meidagen van 1940 actief in het verzet als een van de samenstellers van het illegale blad Uit de woestijn. Al in maart 1941 werd hij in de woning van zijn moeder in Den Haag gearresteerd door twee Nederlandse rechercheurs die voor de Gestapo werkten. De rest van de oorlog legde hij een zwerftocht af door een reeks Duitse gevangenissen en concentratiekampen, waaronder Natzweiler in de Elzas, een kamp met een zeer slechte reputatie. De Duitse capitulatie kwam voor hem net op tijd. Na 1945 was hij enkele jaren werkzaam bij het partijsecretariaat van de PvdA in Amsterdam. Begin 1952 maakte hij de overstap naar de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), waar hij opklom tot Hoofd van Afdeling B, een van de belangrijkste onderdelen van de dienst, die vooral de Communistische Partij Nederland (CPN) en daarmee gelieerde organisaties in kaart bracht. Ad de Jonge hoorde bij de eerste generatie BVD’ers na de oorlog onder wie er velen waren die tijdens de bezetting hun leven in het verzet hadden geriskeerd. De strijd tegen het communisme in zijn Nederlandse en internationale gedaante was voor hen een logische voortzetting van die eerdere activiteiten. Ad de Jonge komt hier uitvoerig aan het woord over zijn oorlogservaringen en zijn carrière bij de BVD op basis van interviews die hem zijn afgenomen in 1997-2001. Sterke en zwakke kanten van persoonlijkheden uit de geschiedenis van de BVD, zoals het eerste diensthoofd Louis Einthoven, bespreekt hij uitvoerig. Hij legt uit hoe de BVD agenten runde binnen de CPN en andere organisaties en hoe de dienst inlichtingenoperaties van communistische tegenstanders als de KGB en de legendarische Oost-Duitse Hauptverwaltung A (HV A) dwarsboomde. Het levensverhaal van Ad de Jonge is door Ben de Jong opgetekend en van uitvoerig commentaar en begeleidende tekst voorzien
Verder lezen

oudzuid uit Amsterdam

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jong, Ben de - Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD / Ad de Jonge 1919-2002

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij oudzuid

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met oudzuid
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en oudzuid een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van oudzuid vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • oudzuid kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.