Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen

Schrijver:
Titel: Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt.
Taal: Nederlands
Uitgever: Aprilis, Zaltbommel.
Bijzonderheden: 2006, 1e druk, 143 pagina's, gebonden, afmeting: 28,7 x 22,5 cm. Conditie: Bovenzijde rug iets gebutst. Verder een keurig exemplaar. Zie foto's.
Prijs: € 32,50
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Samenvatting:
Over het fluitschip bestaan vele mythen in de historische literatuur. Het schip zou door onder meer goedkope exploitatie aan de basis hebben gestaan van het Nederlandse commerciële succes in de Europese vrachtvaart van de 17de eeuw.
Opmerkelijk is dat ook de VOC voor haar handel op en in Azië van dit schip gebruikmaakte. Fluitschepen kwamen vanaf de jaren twintig van de 17de eeuw in gebruik en waren vooral tussen 1660 en 1690 heel populair. In deze periode huurde de VOC deze schepen niet alleen, maar vele werden ook op eigen VOC-werven gebouwd.
Op grond van nauwgezet bronnenonderzoek geeft Herman Ketting nieuwe inzichten in het beleid van de VOC omtrent fluitschepen. Hij analyseert de werkzaamheden op de scheepswerven van de VOC, vooral die van Amsterdam, en presenteert nieuwe gegevens die duidelijk maken hoe deze werven zich in de loop van de 17de eeuw tot een strak geleid en modern scheepsbouwbedrijf ontwikkelden. Ook laat hij zien in welke gebieden in Azië fluitschepen werden ingezet en hoe deze schepen aan het vaargebied werden aangepast.

Het uitrusten van fluitschepen bleek rendabel te zijn. Omstreeks de jaren tachtig van de 17de eeuw deden zich echter omstandigheden voor die het fluitschip minder geliefd maakten. Veranderingen in de organisatie van het VOC-bedrijf leidden tot standaardisatie van de scheepsbouw. Tegelijkertijd bleken fluitschepen met hun unieke ronde vormen en lichte uitvoering niet geschikt te zijn voor tropische omstandigheden. Voor oorlogvoering ter zee was het fluitschip nooit bestemd geweest. Het streven naar standaardisatie leidde in 1697 en 1714 tot twee grote scheepsbouwprojecten. De VOC probeerde fluitschepen toen zo aan te passen dat deze hun zwakke punten verloren. Hiermee ging het fluitschip zich steeds minder onderscheiden van andere VOC-schepen. Het werd daardoor ook makkelijk vervangbaar. Dit had tot gevolg dat na 1730 nog maar twee fluitschepen werden gebouwd en omstreeks 1780 onder geheel gewijzigde omstandigheden nog een aantal fluitschepen werden gehuurd.
Verder lezen

Toetje uit Apeldoorn

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt. Ketting, Herman. - Fluitschepen voor de VOC. Balanceren tussen oncostelijckheijt en duursaemheijt.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Toetje

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Toetje
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Toetje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Toetje vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Toetje kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.